Vitamine B12 is een vitamine die enkel aanwezig is in dierlijke producten. Vegetariërs en veganisten kunnen hier zodoende snel een tekort aan krijgen. De vitamine is betrokken bij de opname van ijzer in het lichaam en kan zodoende bij een tekort leiden tot bloedarmoede. Voor de opbouw van rode bloedcellen is immers ijzer nodig.
Algemene informatie
Vitamine B12 is een vitamine die ook wel (cyano)cobalamine wordt genoemd. De molecuulformule van vitamine B12 is C63H88CoN14O14P en het heeft een moleculair gewicht van 1355,4 g/mol.
De vitamine is een vrij zwaar en ingewikkelde molecuul, zodoende komt de vitamine ook enkel in dierlijke producten voor. Om deze stof in het lichaam op te kunnen nemen is de zogenaamde Intrinsieke Factor (IF) nodig. Deze stof wordt in de maag gevormd.
De vitamine is net als al de B-complex vitaminen water oplosbaar.
Wat is de functie van vitamine B12?
Vitamine B12 zorgt samen met Vitamine B6 en B11 (foliumzuur) voor de opname van ijzer in het lichaam. Ook zijn deze drie vitaminen essentieel bij de vorming van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en een goed metabolisme van aminozuren. De vitamine is ook essentieel voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening en de stofwisseling van foliumzuur.
Tekort aan Vitamine B12
Vitamine B12 wordt in het lichaam gekoppeld aan de zogenaamde ‘’intrinsieke factor’’. Deze intrinsieke factor is onderdeel van het maagsap. Wanner het maagslijm vlies, dat het maagsap produceert, beschadigd is zal de intrinsieke factor niet meer voldoende worden aangemaakt. Hierdoor kan de B12 niet meer voldoende binden aan deze factor omdat hier een tekort aan is. Hierdoor ontstaan een gebrek aan vitamine B12. Aanvullen van dit tekort kan zodoende ook niet via voedingssupplementen. Dit zal daarom ook gebeuren doormiddel van een injectie in de spieren zodat de barrière van het tekort aan intrinsieke factor wordt omzeilt.
Dit is echter niet altijd nodig aangezien 1% van de vitamine kan worden opgenomen zonder dat de intrinsieke factor nodig is. Een orale behandeling met een zeer hoge dosering vitamine B12 kan zodoende ook voldoende zijn.
Een tekort aan vitamine B12 kan ook ontstaan als er een probleem is in de opname van vitaminen, dit kan worden veroorzaakt door schade aan de darmwand.
Ook ontwikkelen veganisten, (die geen dierlijke producten eten) indien zijn geen supplementen slikken, een tekort aan deze vitaminen. Ook vegetariërs (eten geen vlees maar wel zuivel en eieren) hebben een verhoogde kans op een tekort van deze vitamine.
Het lichaam is echter wel in staat om een voorraad van deze vitamine op te bouwen, daarom treden de symptomen van een tekort pas na een paar jaar op. Een tekort van deze vitamine kan ook een tekort aan vitamine B11 veroorzaken omdat deze vitaminen ‘’samenwerken’’ in het lichaam.
Symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan deze vitamine zijn onder andere menstruatieklachten, geestelijke achteruitgang, trillen en bloedarmoede. Ook kan een tekort het zenuwstelsel aantasten. Ouderen met een tekort kunnen geheugenproblemen krijgen.
Overschot aan Vitamine B12
Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge hoeveelheid vitamine B12. Er wordt echter wel aangeraden om niet meer dan 200 mg per dag te nemen.
In welke voedsel zit Vitamine B12?
Vitamine B12 is enkel aanwezig in producten met een dierlijke oorsprong, denk hierbij aan producten als vlees, eieren en melk. De grootste hoeveelheid vitamine B12 zit in vlees.
De aanbevolen dagelijks hoeveelheid is 2,8 microgram.
http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_b11