Vitamine B11 staat ook wel beter bekend als foliumzuur. Het is een veelgeslikte vitamine bij zwangerschap. De vitamine verkleint namelijk de kans op het ontstaan van een open ruggetje bij de ongeboren baby. De vitamine zorgt verder voor een goede leverwerking, een goede voerming van maagzuur etc.
Algemene informatie
Vitamine B11 is een vitamine die beter bekend is als foliumzuur en een molecuulformule heeft van C19H19N7O6. Het molecuul heeft een moleculair gewicht van 441,40 g/mol.Foliumzuur kan in het lichaam worden omgezet naar het co-enzym tetrahydrofaat (THF).
Foliumzuur is onderdeel van het B-complex en is in water oplosbaar.
Wat is de functie van vitamine B11?
Foliumzuur heeft in het lichaam een groot aantal functies die zeer belangrijk zijn voor het functioneren van het organisme. Zo is de vitamine belangrijk voor een goede leverwerking en een goede vorming van maagzuur. Ook is he betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten en de productie van rode bloedcellen. Bovendien helpt het de hersenstofwisseling, de DNA stofwisseling en de vorming van het RNA. Ook bij de celdeling is de vitamine onmisbaar.
Een van de meest bekende functies van foliumzuur is wellicht de rol die het speelt bij de vroege ontwikkeling van een foetus. Foliumzuur is namelijk mede verantwoordelijk voor de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Het zenuwstelsel wordt bij een foetus vanaf de eerste dag aangelegd, zodoende verkleint het slikken van foliumzuur de kans op onder andere spina bifida (open ruggetje), een hazenlip en een open gehemelte.
Tekort aan Vitamine B11
Aangezien het Nederlandse voedingspatroon niet altijd voldoende vitamine B11 bevat is een tekort zeker niet ondenkbaar. Ook kan de opname van foliumzuur beïnvloed worden door verschillende voedingsstoffen. Zo zorgt langdurig alcohol gebruik vaak voor een foliumzuurtekort. Ethanol verstoort namelijk de opname van foliumzuur. Ook kan een langdurig tekort aan vitamine B12 leiden tot een tekort aan vitamine B11, hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Vitamine C is echter een vitamine die de opname van vitamine B11 bevordert. Indien de opname van vitamine C dus niet toereikend is, kan dit leiden tot een te kort aan vitamine B11 in het lichaam.
Enkele symptomen van een B11 tekort zijn onder andere lusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid en moeheid. Ook kan het voorkomen dat het lichaam slap aanvoelt en er bij een langdurig tekort dementie ontstaat. Indien er bij een zwangere vrouw een tekort is aan deze vitamine kan de baby geboren worden met een open ruggetje. Ook is de vitamine essentieel bij de celdeling en is zodoende extra belangrijk voor zwangere vrouwen.
Overige symptomen:
– Afwijkingen van de rode en witte bloedcellen
– Veranderingen in het beenmerg
– Verminderde opname van andere voedingsstoffen
– Verminderde eetlust met gewichtsverlies tot gevolg
Overschot aan Vitamine B11
Een teveel aan vitamine B11 in het lichaam kan nadelige gevolgen hebben. Het kan ernstige neurologische problemen veroorzaken. Er zijn echter ook bronnen die menen dat deze vitamine niet giftig is.
Wel is het zo dat een grote hoeveelheid synthetische vitamine B11 letsel aan het zenuwstelsel kan veroorzaken en een vitamine B12 tekort kan maskeren. Dit geldt alleen bij een vitamine B12 tekort als gevolg van een auto-immuunziekte.
De maximale veilige dosis is 1 mg per dag.
In welke voedsel zit Vitamine B11?
Vitamine B11 is zowel aanwezig in dierlijke en plantaardige producten. Deze vitamine is te vinden in onder andere bladgroenten, eieren, linzen, lever, niertjes, fruit en brood.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 300 microgram per dag voor volwassen mannen en vrouwen. Voor vrouwen die zwanger willen worden wordt het aangeraden om vanaf vier weken na de conceptie supplementen te slikken met extra vitamine B11, dit dient te worden geslikt tot acht weken na de conceptie. Dit verkleint de kans op een open ruggetje bij het kind.
http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_b11