Vitamine B2 is een vitamine die belangrijk is bij onder andere de energieproductie, een gezonde huid en productie van rode bloedcellen. De stof is zowel in dierlijke als plantaardige producten aanwezig waardoor een tekort relatief weinig voorkomt. De stof is onderdeel van het B-complex dat vaak wordt aangeboden als voedingssupplement, de stof wordt echter ook veel gebruikt als gele kleurstof in voedingsmiddelen.
Algemene informatie
Vitamine B2 is een vitamine met de molecuulformule C17H20O6N4. Het moleculair gewicht van de stof is 376,4 g/mol. De chemische naam van deze vitamine is riboflavine of lactoflavine.
De vitamine is net als B1 in water oplosbaar en niet goed bestand tegen blootstelling aan licht. Naar aanleiding van deze beide eigenschappen wordt aangeraden om producten die deze vitamine bevatten in het donker te bewaren en met weinig water te koken. De vitamine is echter wel redelijk bestand tegen verhitting.
Deze vitamine wordt in de voedingsmiddelenindustrie ook aan diverse producten toegevoegd om te dienen als gele kleurstof. De stof wordt tegenwoordig voornamelijk synthetisch geproduceerd door genetisch gemodificeerde bacteriën. Indien de vitamine gebruikt wordt als kleurstof in voedsel is dit aangegeven met het E-nummer E101 op de ingrediëntenlijst.
Wat is de functie van vitamine B2?
Vitamine B2 is een vitamine die, net als B1, werkzaam is bij de koolhydraat-, eiwit en vetafbraak, het functioneert hier als coenzym. Coenzymen zijn nodig voor de werking van enzymen in het lichaam, zonder een coenzym kan een enzym niet (optimaal) werken. De stof is dus onmisbaar bij de energievoorziening van het lichaam.
Vitamine B2 is ook nodig voor het behoud van een gezonde huid en een goed gezichtvermogen. Bovendien beschermt de vitamine de lichaamscellen tegen oxidatieve schade (schade veroorzaakt door zuurstof). De vitamine is essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen.
Tekort aan Vitamine B2
Bij een tekort aan vitamine B2 kan er schade optreden aan het lichaam. Zo kan er schade ontstaan aan de weefselademhaling, hierdoor krijgt het weefsel niet voldoende zuurstof en ontstaan er buikafwijkingen, groeiachterstanden, afwijkingen aan de lippen, kromgroeien van de vingernagels, maagdarmklachten en atrofie van de tong (verschrompeling van de tongspieren).
Overige symptomen zijn:
· Gebarsten of beschadigde huid en slijmvliezen
· Ontstekingen van de huid, voornamelijk bij de mondhoeken
· Eczeem op de huid en de geslachtsdelen
· Brandend gevoel op de huid
· Vermoeidheid
· Moeilijkheden bij de bloedvorming
Overschot aan Vitamine B2
Bronnen spreken elkaar tegen als het gaat om de mate van giftigheid bij inname van een hoge doses B2. Het zou bij een zeer hoge doses giftig kunnen zijn en symptomen kunnen veroorzaken als jeuk een branderig gevoel op de huid. Dit is echter enkel het geval bij een zeer hoge doses. Een overschot aan deze vitamine is bovendien zeer zeldzaam. Andere bronnen melden echter dat een overschot niet mogelijk is.
De maximale aanbevolen hoeveelheid is 400 mg per dag.
In welke voedsel zit Vitamine B2?
Aangezien vitamine B2 in water oplosbaar is, is de stof aanwezig in zowel dierlijke producten als plantaardige producten als groenten, fruit en granen. Vitamine B2 is echter in hoge mate aanwezig in lever, nier, eigeel, kaas, gist, kaas, kiemen, bladgroenten en vlees.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 is voor volwassen vrouwen 1,1 mg en voor volwassen mannen 1,5 mg. Dit staat gelijk aan ongeveer vier glazen melk. Bij borstvoeding, pilgebruik, zwaar drankgebruik en stress wordt echter een hogere dosering aangeraden, namelijk 100 tot 300 mg. Bij zwangerschap wordt 1,4 mg B2 aangeraden.
http://www.medicinfo.nl