Vitamine B3 is een vitamine die ook wel bekend staat als nicotinezuur of nicotinamide. De vitamine speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren. Een tekort van deze vitamine komt relatief weinig voor omdat het lichaam zelf vitamine B3 kan produceren uit tryptofaan.  In Nederlands een tekort soms aangetroffen onder zwervers, alcoholverslaagden en onbehandelde aidspatiënten. 

Algemene informatie

Vitamine B3 is een vitamine die twee verschillende vormen kent, namelijk nicotinezuur en nicotinamide. 

Nicotinezuur of niacine is een molecuul dat een gewicht heeft van 123,11 g/mol. Het is een vitamine met de molecuulformule C6H5NO2. Nicotinezuur kan door het lichaam zelf worden geproduceerd uit het aminozuur (bouwsteen van eiwitten) tryptofaan.

Nicotinamide heeft de molecuulformule C6H6N2O en heeft een moleculair gewicht van 122,13 g/mol. Nicotinamide is de vorm van de vitamine B3 die gebruikt wordt in voedingssupplementen, omdat deze vorm bij hoge inname, voor zover bekend, geen nadelig gevolgen heeft.

Beide vormen van de vitamine zijn in water oplosbaar en bevinden zich zodoende in een groot aantal producten.

Wat is de functie van vitamine B3?

Vitamine B3 speelt een rol bij de energieproductie en de aanmaak van vetzuren. Ook bevordert de vitamine de werking van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Voor een goede conditie van het haar en de huid is vitamine B3 zeer belangrijk.

Tekort aan Vitamine B3

Een tekort aan vitamine B3 kan het gevolg zijn van een tekort aan de vitamine zelf of tryptofaan in het voedsel, ook is het mogelijk dat door een aandoening de darmwand niet meer voldoende in staat is om vitamines op te nemen. Een tekort komt in het Westen niet heel vaak voor, het lichaam is immers in staat om uit tryptofaan zelf vitamine B3 te produceren.

In landen waar het hoofdvoedsel weinig tryptofaan en vitamine B3 bevat (zoals mais) komt een tekort relatief vaker voor.

Door een tekort aan deze vitamine kan de ziekte pellagra ontstaan. Pellagra is een ziekte die gepaard gaat met het ontstaan van huidontsteking die op het hele lichaam kan voorkomen. De huidontsteking kan ertoe lijden dat een deel van de huid loslaat en droog en ruw wordt waardoor deze kan gaan scheuren en schilferen. De ziekte kenmerkt zich verder door onder andere huidproblemen, diarree, bewustzijnsstoornissen, dementie, scheurbuik, brokkelige nagels, hallucinaties, depressie, hoofdpijn en krachtverlies. In Nederland komt deze ziekte sporadisch voor onder zwervers, alcoholverslaafden en onbehandelde aidspatiënten.

Overige symptomen zijn:

–          Huiduitslag
–          Huidontstekingen
–          Vermoeidheidsklachten

Overschot aan Vitamine B3

Een te hoge inname van vitamine B3 kan nadelig gevolgen hebben voor het lichaam. Dit geldt echter alleen voor de vorm nicotinezuur. Van de vorm nicotinamide zijn geen nadelige effecten voor het lichaam bekend. Een te grote hoeveelheid nicotinezuur in het lichaam kan resulteren in lever- en oogschade. Ook is het mogelijk dat er hoofdpijn en depressiviteit ontstaat. Bovendien kunnen er opvliegers ontstaan die het gevolg zijn van bloedvatverwijding.

De maximale veilige dosis is gemiddeld 10 mg nicotinezuur en voor nicotinamide 900 mg per dag voor een volwassen persoon.

In welke voedsel zit Vitamine B3?

Vitamine B3 komt zowel in dierlijke als natuurlijke producten voor, denk hierbij aan producten als: vlees, vis, noten, graanproducten, zilvervlies rijst en kaas. In noten en vlees bevindt zich echter de grootste hoeveelheid vitamine B3

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 17 mg per dag voor mannen en voor vrouwen 13 mg per dag. Bij zwangere vrouwen geldt een aanbevolen hoeveelheid van 17 mg per dag.

http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/Pellagra.htm
http://www.vitamine4u.nl/vitamine_b3.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in