Vitamine B5 is een vitamine die essentieel is bij het afbreken van eiwitten en de productie van een bepaald aantal hormonen. Bovendien draagt het bij aan het functioneren van het zenuwstelsel. Een tekort treedt in Westerse landen slechts weinig op maar kan tot nare verschijnselen leiden.
Algemene informatie
Vitamine B5 of pantotheenzuur is een vitamine met de molecuulformule C9H16O5N en een moleculair gewicht van 218,23 g/mol. De vitamine is onderdeel van het B-complex en is in water oplosbaar. Vitamine B5 kan in het lichaam worden omgezet naar co-enzym A. dit co-enzym is essentieel bij het afbreken van eiwitten tot aminozuren. Ook is het co-enzym betrokken bij het omzetten van koolhydraten naar energie.
Vitamine B5 wordt in de vorm van pathenol soms toegevoegd aan shampoo’s om het haar meer volume te geven en uitdroging te voorkomen.
Wat is de functie van vitamine B5?
Naast de omgezette vorm co-enzym A dat een functie heeft bij de energievoorziening en het afbreken van eiwitten heeft vitamine B5 ook een functie bij de productie van een aantal hormonen. Bovendien draagt de vitamine bij aan goed functionerend zenuwstelsel. Verder voorkomt de vitamine vermoeidheid en kan het stress- en cholesterol verlagend werken. Ook kan het de wondgenezing bevorderen, helpt het artritis en kaalheid te voorkomen en te behandelen.
Vitamine B5 is ook nodig voor de vorming van Vitamine B6.
Tekort aan Vitamine B5
Een tekort aan vitamine B5 treedt in Westerse landen niet vaak op, slechts bij ernstige ondervoeding kan dit nog wel eens het geval zijn. Mocht er toch een tekort optreden dan kunnen er symptomen ontstaan als braken, krampen, vermoeidheid en slapeloosheid. Ook kan er een verminderde weerstand optreden waardoor het lichaam gevoeliger is voor infecties. Ook buikpijn is een symptoom van een tekort aan deze vitamine.
Ook kan er het zogenaamde ‘burning feet’ syndroom ontstaan. Dit is een veelvuldig optredende, pijnlijke en branderige sensatie in de voeten. Deze symptomen kwamen ook voor bij kampgevangenen in de Tweede Wereldoorlog. De symptomen zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan deze vitamine.
Overschot aan Vitamine B5
Een overschot aan deze vitamine is zeer zeldzaam maar kan optreden. Bij zeer hoge doseringen kunnen symptomen optreden als diarree. Dit is echter pas het geval bij een dosering van ongeveer 2000 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Bij een dosering hoger dan 10 mg kunnen er bij sommige mensen maagklachten optreden. Het is aan te raden om niet meer dan 300 mg per dag van deze vitamine te consumeren, met deze dosis wordt overdosering voorkomen.
In welke voedsel zit Vitamine B5?
Vitamine B5 komt in zowel dierlijke als plantaardige producten voor. Zo komt de vitamine onder andere voor in producten als vlees, zilvervliesrijst, eieren, noten, stroop, groene groenten, volkorenproducten, gist en fruit.
De minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 5 mg per dag. Dit geldt echter voor volwassen personen. Kinderen die in de groei zijn hebben een andere vitamine B5 behoefte. Onderstaand overzicht toont de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 voor verschillende leeftijdscategorieën:
Mannen 1-3 jaar: 2 mg per dag
Mannen 4-8 jaar: 3 mg per dag
Mannen 9-13 jaar: 4 mg per dag
Mannen ouder dan 14 jaar: 5 mg per dag
Vrouwen 1-3 jaar: 2 mg per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 3 mg per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 4 mg per dag
Vrouwen ouder dan 14 jaar: 5 mg per dag
http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_b5