Koffielikeur die wordt gemaakt van oud bruin bier? Oud bruin bier is een donkere bier soort met een lage gisting en heeft een laag alcoholgehalte.

Koffielikeur

Lekkere koffielikeur, die snel klaar is en waar je geen koffieboon voor nodig hebt. Gemakkelijk en binnen enkele uren te maken, zodat je, je familie of vrienden toch iets lekkers kan serveren.

Snelle koffielikeur gemaakt van oudbruin bier

Deze koffielikeur bevat 22% alcohol

Wat heb je nodig voor 1 liter:

  • 600 ml. Dommels oudbruin bier (mag ook een andere oudbruin biertje zijn)
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 240 gram bruine basterd suiker
  • 235 ml. alcohol van 94%
  • pollepel
  • Pot die goed afsluit (bijvoorbeeld weckpot van 1ltr)

Bereiding:

  • Maak de weckpot goed schoon met soda en water en laat deze goed drogen.
  • Giet vervolgens het oudbruin bier in de pot.
  • Doe dit langzaam zodat het bier niet heel erg schuimt.
  • Wanneer het schuim is weg getrokken voeg je de bruine suiker toe, daardoor gaat het bier weer schuimen.
  • Voeg, als het schuim weer is weg getrokken, de vanille suiker en de alcohol toe.
  • Roer alles voorzichtig door, net zo lang roeren tot de suiker is opgelost.
  • Lekker even proeven of het al naar koffielikeur smaakt en daarna een nachtje (± 8 uur) laten staan.
  • Daarna is deze simpele maar lekkere koffielikeur klaar.

Enjoy

Anijs bevordert de spijsvertering en een goede slaap. Deze kruidenlikeur met anijs kan dus prima gedronken worden after diner of als slaapmutsje dienen.

Kruidenlikeur

Deze likeur bevat 27% alcohol

Wat heb je nodig voor 2 liter likeur:

  • 2 Weckpotten van 2 liter
  • Zeef
  • Eventueel kaasdoek en/of koffiefilters
  • Middel grote pan
  • Pollepel 
  • 2 flessen van 0,7 cl  Weizen Korn  38% (jenever of vodka kan ook)
  • 25 gram venkelzaad
  • 25 gram jeneverbessen
  • 25 gram kruidnagelen
  • 25 gram anijszaad
  • 1,3  gram (=  ± 1st duimkootje) kaneelpijpje
  • 350 gram suiker
  • Water (mag kraanwater zijn)

Bereiding:

  • Maak de weckpotten goed schoon met heet water en soda en laat ze uitlekken.
  • Weeg alle kruiden af en doe ze in de schone weckpot. Voeg de Weizen Korn toe en schudt alles flink door.
  • Zet vervolgens de likeur  6 weken weg om te trekken. De geur en smaak van de kruiden moeten  immers worden afgegeven aan de alcohol.
  • Giet na de inweektijd de kruidenlikeur door een zeef met kaasdoek, zodat de kruiden eruit worden gezeefd.
  • Je kan ook de kruiden gewoon door een zeef eruit zeven, maar dan moet je daarna je kruidenlikeur nog filteren door deze door een koffiefilter te halen.  Zo wordt je kruidenlikeur mooi helder, zonder zwevende deeltjes, wat bij een eventuele keuring belangrijk is.
  • Schenk ± 0,75 liter water samen met de suiker in een pan. Let op de pan moet  groot genoeg zijn om het water en de suiker al roerend aan de kook te brengen.
  • Roer het  suikerwater tot deze kookt/ borrelt, anders brandt de suiker misschien aan en kunt je opnieuw beginnen.
  • Als de invert suiker kookt, zet je het gas laag of het elektrisch uit.
  •  Laat het suikerwater nog 10 minuten zachtjes door borrelen.
  •  Je hoeft dan niet meer  de hele tijd te roeren.
  • Laat  het mengsel daarna  af koelen, tot deze lauw is en voeg het toe aan de kruidenlikeur.
  • Als de 2 liter weckpot daarna nog niet helemaal vol is vul deze dan aan met gewoon koud kraanwater.
  • Schudt vervolgens alles nog eens flink door elkaar en zet de likeur nog eens  4 weken weg.
  • De kruidenlikeur is daarna  lekker en zacht van smaak.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in