Vitamine B6 is een vitamine die mede verantwoordelijk is voor de opname van ijzer. De vitamine is zodoende onmisbaar bij een goede zuurstof voorziening en een goed Hb gehalte. Ook heeft de vitamine een ondersteunende functie in de opbouw en afbraak van aminozuren.
Algemene informatie
Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine met de molecuulformule C8H11NO3 en een moleculair gewicht van 169,18 g/mol. De vitamine wordt ook wel pyridoxine of adermine genoemd.
Wat is de functie van vitamine B6?
Vitamine B6 zorgt samen met vitamine B11 en B12 voor de opname van ijzer door het lichaam, ook is de vitamine betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en de groei. De vitamine zorgt er namelijk voor dat er synthese van heemverbindingen kan plaatsvinden. Een heemverbinding is een verbinding die er voor zorgt dat hemoglobine kan worden gevormd. Hemoglobine zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuurstof kan worden opgenomen in het bloed en het lichaam zodoende kan worden voorzien van zuurstof.
De vitamine heeft ook ondersteunde functie in de opbouw en afbraak van aminozuren. Aminozuren kunnen worden beschouwt als de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor de opbouw van weefsels in het lichaam. Vitamine B6 heeft op deze opbouw dus invloed. De vitamine is ook belangrijk voor de weerstand en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 speelt namelijk een rol bij de productie van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stoffen die zorgen voor de overdacht van verschillende signalen tussen zenuwcellen in de hersenen. De zenuwcellen hebben een groot aantal functies waaronder de aansturing van spieren en het ontvangen van pijnprikkels. Naast de productie van neurotransmitters zorgt de vitamine ook voor de opbouw van hersenweefsel bij foetussen en kinderen tot één jaar.
In het lichaam komt de vitamine voor als een coënzym dat nodig is voor het goed functioneren van enzymen. Enzymen versnellen bepaalde reacties in het lichaam, dit versnellen wordt ook wel katalyseren genoemd. In het lichaam zijn zo’n 100 enzymen afhankelijk van citamine B6 als co-enzym.
Een van de functie’s die deze vitamine heeft als co-enzym is de functie bij de op- en afbraak van glycogeen. Glycogeen is een stof waarin energie kan worden opgeslagen als de suikerspiegel van het lichaam te hoog is. Indien de suikerspiegel te laag is kan het glycogeen vrij eenvoudig worden omgezet in suikers.
De vitamine reguleert ook de werking van hormonen als oestrogeen en testosteron. Hormonen zijn stoffen die bepaalde klieren het signaal geven om andere stoffen te maken en deze uit te scheiden zodat deze in andere cellen en organen terecht komen.
Tekort aan Vitamine B6
Een tekort aan vitamine B6 kom in de Westerse wereld slechts zelden voor. Mocht er toch een tekort ontstaan dan kan dit onder andere leiden tot bloedarmoede, huidproblemen en vermoeidheid.
Overige Symptomen:
– Aandoening aan het zenuwstelsel
– Verwardheid
– Ontstekingen van de tong
– Depressie
– Verminderde weerstand
Overschot aan Vitamine B6
Een te hoge hoeveelheid vitamine B6 is giftig en kan leiden tot symptomen als beschadiging van de zenuwen, lichtgevoeligheid en een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen. Ook kan er beschadiging aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan, dit wordt ook wel perifere neuropathie genoemd.
Een overschot kan ontstaan als er dagelijks meer dan 200 mg van deze vitamine wordt ingenomen. Het wordt echter aangeraden om een inname van meer dan 50 mg per dag te vermijden.
In welke voedsel zit Vitamine B6?
Vitamine B6 is zowel in plantaardige als dierlijke producten aanwezig. De vitamine is in grote mate aanwezig in producten als vlees, eieren, vis, granen, aardappelen en peulvruchten. Producten als groenten, melk en kaas zijn echter arm aan deze vitamine.
Voor mannen en vrouwen is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 1,5 mg per dag. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om per dag 1,9 mg vitamine B6 in te nemen.
http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_b6