Vitamine D is een vitamine die door de huid kan worden geproduceerd, de vitamine bevinden zich echter ook in dierlijke voedingsmiddelen. De vitamine is onmisbaar voor sterke botten en tanden en zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor. Ook is het belangrijk voor een goede weerstand en een goede spierwerking. Een tekort aan deze vitamine komt vrij weinig voor.

Algemene informatie

Vitamine D kent twee verschillende vormen, namelijk D3 en D2 met respectievelijk de molecuulformules C27H44O en C28H44O. Vitamine D1 is een vorm van vitamine D dat een combinatie is tussen vitamine D2 en D3

Vitamine D3 is ook wel bekend als cholecalciferol en heeft een moleculair gewicht van 384,6 g/mol.  

Vitamine D2 heeft als chemische naam ook wel ergocalciferol en heeft een moleculair gewicht van 396,7 g/mol. De moleculaire structuur van vitamine D3 en vitamine D2 lijkt sterk op elkaar, vitamine D2 heeft slechts één dubbele binding en één methylgroep meer dan vitamine D3.

Beide vormen van vitamine D zijn in vet oplosbaar en hebben ook dezelfde biologische werking. Beide vormen kunnen uit cholesterol worden gevormd, bij vitamine D3 gebeurt dit onder invloed van ultraviolet licht. Zonder de aanwezigheid van het pantothenzuurcomplex kan vitamine D niet goed functioneren.
 

Wat is de functie van vitamine D?

Vitamine D is in het lichaam noodzakelijk voor sterke botten en tanden ook zorgt het voor een goede opname van de mineralen calcium en fosfor. Ook is de vitamine belangrijk voor een goede weerstand en een goede werking van de spieren.

Tekort aan Vitamine D

Een tekort aan vitamine D komt relatief vaak voor in de winter als gevolg van te weinig zonlicht. Het slikken van vitamine D kan in dit geval worden aanbevolen.

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium, bij een tekort aan deze vitamine neemt het lichaam dus minder goed calcium op wat leidt tot een langzamere opbouw van de botten. Dit kan bij kinderen leiden tot rachitis (Engelse ziekte). Voor het ontstaan van deze ziekte is het echter ook nodig dat er een gebrek is aan vitaminen die de afbraakprocessen stimuleren zoals vitamine B en C. Bij volwassenen kan het tot verweking van de botten leiden. Ook kan een tekort osteoporose (botontkalking) veroorzaken, dit kan de kans op botbreuken verhogen.

Overige symptomen zijn pijn in de botten, spierslapte en spierkramp.

Overschot aan Vitamine D

Een overmaat aan vitamine D kan een schadelijk effect hebben. Dit overschot kan enkel ontstaan door het slikken van grote hoeveelheden voedingssupplementen, de huid stopt namelijk uit zichzelf met het produceren van vitamine D als de grens van 250 microgram bereikt is.

Een tekort kan leiden tot misselijkheid, braken, hoofdpijn, slaperigheid, verminderde eetlust, obstipatie en depressiviteit. De maximale veilige hoeveelheid is 50 microgram per dag. Vermoedelijk ligt deze bovengrens hoger, maar de lange termijneffecten van hogere doseringen zijn nog niet bekend.

Een langdurig overschot kan op termijn leiden tot hart-, nier- en bloedvatschade leiden. Dit omdat er kalkafzettingen ontstaan de aders van het lichaam. Bovenstaande schade komt echter zelden voor.

In welke voedsel zit Vitamine D?

Vitamine D is enkel aanwezig in dierlijke producten als vette vis, vlees, eieren en volle melkproducten. De vitamine wordt echter ook vaak toegevoegd aan boters en margarine.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2,5 tot 10 microgram per dag. Bij zwangere vrouwen ligt deze hoeveelheid echter op 7,5 tot 10 microgram. Mensen met een donkeren huidskleur en mensen die weinig buiten komen dienen echter 10 microgram per dag extra via hun eten in te nemen. Dit omdat de huid te weinig zonlicht krijgt om voldoende vitamine D aan te maken. Ook vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar hebben een iets hogere vitamine C behoefte.

Slechts 1/3 van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine D is afkomstig uit voeding.

http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_d

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in