Likdoorns kunnen zeer pijnlijk zijn en ontstaan op plekken waar door druk en slijtage teveel eelt wordt gevormd. Dat is op zich geen probleem echter likdoorns worden gekenmerkt door naar binnen groeiende dode huidcellen. Probleem daarbij is dat zenuwbanen in de knel kunnen komen waardoor aanzienlijke pijnen tijdens het lopen kunnen ontstaan. Een vergevorderde likdoorn kan betekenen dat de patiënt niet meer kan lopen. Dan geldt het wegsnijden van de likdoorn nog als enige oplossing. Wat kunt u verder doen om likdoorns te voorkomen en wat is de remedie voor likdoorns in minder vergevorderde stadium? 

Wat te doen met likdoorns? 


Plekken op de voet waar door druk en wrijving een teveel aan eelt wordt gevormd waarbij de aandoening de huid ingroeit,  wordt een likdoorn genoemd. Likdoorns zien er uit als een eksteroog en juist omdat de likdoorn de huid ingroeit kan men er veel last van hebben in de vorm van pijn. Die pijn veroorzaakt door de likdoorn kan dermate ernstig zijn dat het wordt ervaren als een spijker in de voet, hierdoor kan men praktisch gezien niet meer kan lopen. In de likdoorn komen de plaatselijke dode huidresten tezamen en dit geeft een typerende donkere kleur in het midden van de likdoorn. Omdat dit naarbinnen groeit, komen zenuwbanen in de verdrukking en dat veroorzaakt dan ook de pijn. Hoe bent u aan die likdoorns gekomen en nog belangrijker hoe komt u er weer vanaf? Dit artikel geeft de oorzaak en remedie van likdoorns aan. 

Oorzaak ontstaan van likdoorns 


Omdat likdoorns zeer vervelend zijn en mogelijk aanleiding zijn van het niet kunnen lopen is het van belang om te weten waardoor likdoorns ontstaan. Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom op sommige voeten likdoorns ontwikkelen, denk daarbij aan: 

  • u draagt de gehele dag te hoge hakken danwel uw schoenen zijn te krap of te smal. Uw voeten dienen voldoende ruimte te hebben om op een adequate manier de loopbeweging in de schoen af te ronden. Krapte betekent teveel druk op de voet waardoor eelt op ongewenste plekken ontstaat; 
  • de Hallux Valgus: dit is de medische term voor een scheefgroeiende grote teen. In dit geval staan de twee laatste botjes in de grote teen naar binnen waardoor aan de buitenkant van de voet een grote bobbel mogelijk als ontsteking kan ontstaan maar waarbij ook een teveel aan eeltvorming naar binnen kan ontstaan; 
  • mensen met een Grieks voetje hebben een tweede teen dat langer is dan de grote teen. Oftewel het voorste puntje van de teen komt continu onder druk te staan. De likdoorn ontstaat dan ook op de teentop; 
  • mensen waarbij de tenen in een ongewone stand staan. Denk daarbij aan de klauw- (de tenen staan als een hark) of ruitertenen (de tenen groeien over elkaar). 

 

Groeiplek van likdoorns 


Afhankelijk van de oorzaak van likdoorns kunnen deze op verschillende plekken van de voet, maar ook de handpalm ontstaan. Primaire locatie waar likdoorns ontstaan is op de voetzool, juist omdat de voetzool iedere dag langdurig wordt bewandeld. Het is dan ook noodzaak dat de zool van de schoen perfect past bij de vorm van uw voetzool. Is dat niet zo dan worden bepaalde delen teveel belast of bedrukt waardoor likdoorns ontstaan. Ook op de volgende plekken komen veelvuldig likdoorns voor: 

  • aan de bovenzijde van de tenen; 
  • aan de topzijde van de tenen indien een teen abnormaal lang is; 
  • tussen de vierde en vijfde kleine teen juist omdat de kleine teen continu tegen de iets grotere vierde teen aanduwt; 
  • in de handpalm. 

Iedere drukplek tussen de tenen maar ook met het schoeisel kan een teveel aan eeltvorming opleveren waardoor likdoorns op verschillende plekken kunnen ontstaan. 

Het behandelen van likdoorns 

Likdoorns kunnen goed behandeld worden maar het hangt ervan af in welk stadium de likdoorn zich bevindt. Indien de likdoorn reeds in het meest pijnlijke stadium is gekomen dan is mogelijk het wegsnijden van de likdoorn de enige oplossing. Juist om daarmee de bron van de pijn te verwijderen. Toch is het zo dat de likdoorn dan weer terug komt, echter is de pijn minder en kan de gewone behandelmethode worden toegepast. Gewoonlijk kunnen likdoorns als volgt worden behandeld: 

  • de hoornlaag kan worden losgeweekt van de omringende huid middels salicylzuur. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid welke salicylzuur losweekt, waarna de groei van gezonde huidcellen wordt bevorderd. U kunt de salicylzuur daarbij in een vaseline-achtige gel verkrijgen. Deze gel smeert u rechtstreeks op de likdoorn bij toepassing van een steriel gaasje; 
  • u kunt een gelpleister aanbrengen waarmee de druk op de likdoorn wordt weggenomen, echter de likdoorn wordt daarbij geleidelijk aan verweekt. De likdoorn kan daarbij spontaan verdwijnen; 
  • binnen de kruidengeneeskunde wordt muurpeper – een vetplant met scherpe smaak – gebruikt om de likdoorn zacht te maken. 

U ziet u kunt op verschillende manieren de likdoorn goed verwijderen, echter het is uiteraard afhankelijk in welke fase de likdoorn uitgedrukt in pijn verkeert. Veelal kunt u de likdoornpit na een behandeling verwijderen. 

Voorkomen van likdoorns 


Om likdoorns na behandeling niet wederom te krijgen is het altijd noodzakelijk dat u goed passend schoeisel vindt. Het kan zijn dat u klauw- of ruitertenen heeft dan dient u een aangepaste schoen te vinden zodat ruimte wordt gemaakt om de loopbeweging te kunnen voltooien. Het kan ook zijn dat er een medische correctie uitgevoerd moet worden zodat de tenen in de juiste stand staan waarmee drukpunten worden voorkomen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen, juist omdat likdoorns als zeer indringend worden beschouwd. Zorg voor goed schoeisel met goed passende zoolvorm zodat u likdoorn vrij door het leven kunt gaan.

Lees ook over:

Bruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkel


http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/18017-likdoorn-wat-doe-je-er-aan.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in