Wat is borstkanker? Waar komt het vandaan? Welke behandelingen zijn er? Dit en vele andere dingen komen aan bod in dit artikel.  

Wat is borstkanker?

Iedere cel in ons lichaam heeft zijn eigen functie. Oude cellen worden opgeruimd en nieuwe cellen worden gevormd door celdeling. Uit één cel ontstaan twee cellen, die zich vervolgens ook delen enzoverder. Soms gaat er wel eens iets fout als cellen zich delen. Dit heeft verschillende oorzaken die nog niet helemaal bekend zijn. Als er in ons leven vijf blijvende fouten in de genen van een borstweefselcel voorkomen, kan een kankercel ontstaan die zich vervolgens ongeremd gaat delen. Borstkanker ontstaat in 80 procent van de gevallen in de melkklierkanaaltjes. Meestal ontstaat borstkanker in één borst tegelijk. Als men de borst denkbeeldig in vieren deelt blijkt bij de helft van de gevallen dat de borstkanker zich in de buitenste en bovenste hoek ontwikkelt.  

Borstonderzoek

Je arts kan alleen de diagnose borstkanker stellen als er een biopsie van het borstweefsel is genomen. Men onderzoekt de cellen in een labo-onderzoek. Het wordt ook aangeraden om elke maand een zelfcontrole uit te voeren en jaarlijks bij de dokter op controle te gaan. Deze voorzorgen kunnen de kans op genezing aanzienlijk vergroten doordat de borstkanker meestal in een vroeger stadium ontdekt wordt.

Verschillende stadia van borstkanker

Stadium één

Er bevinden zich enkel kankercellen in de melkgang.

Stadium twee

De tumor is kleiner dan twee centimeter en heeft zich nog niet buiten de borst verspreid.

Stadium drie

De kanker heeft zich verspreid naar de lymfeknopen in de oksel en/of de tumor is groter dan twee centimeter. 

Stadium vier

De tumor is groter dan vijf centimeter en/of de borstkanker heeft zich verspreid naar lympeknopen die aan omliggende structuren vastzitten. 

Stadium vier

De borstkanker heeft zich verspreid naar andere organen, bijvoorbeeld de longen. 

Behandelingen van borstkanker

Meestal begint men met een chirurgische verwijdering van de tumor. De chirurg neemt ook een klein gedeelte van het gezonde borstweefsel weg om er zeker van te zijn dat alle kankercellen weg zijn. Ook wordt er meestal radiotherapie gegeven om uitzaaiingen te verkleinen of terugkeer te voorkomen. Ook is er chemotherapie om microscopische kankercellen te doden of bij mensen die geen kans hebben op genezing de pijn te verlichten.

 

 LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in