Cellulitis is een typisch vrouwenprobleem. Het is een bobbelige zwelling, die vaak voorkomt op de billen, dijen en heupen. Dit zorg voor heel wat complexen bij veel vrouwen. Een echte medische behandeling is er niet voor cellulitis. Enkel een gezond eet- en bewegingspatroon kan de cellulitis in een bepaalde mate onder controle houden.

Cellulitis""

Cellulitis (of sinaasappelhuid) wordt in het woordenboek omschreven als: ‘zwelling van het onderhuids weefsel waardoor de huid bobbelig wordt’. Cellulitis is een typisch natuurlijk verschijnsel dat door alle vrouwen vervloekt wordt. Het concentreert zich vooral op de billen, heupen, dijen en soms ook op de onderbuik en onderarmen.

Schoonheidsprobleem

Cellulitis krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. De bobbelige uitstraling die cellulitis geeft, past niet in het huidige heersende schoonheidsideaal. Elke vrouw moet erg slank zijn, zonder ook maar enige afwijking. Dit legt een enorme druk bij vrouwen omdat ze voortdurend dit ideaalbeeld willen bereiken, maar ergens ook weten dat het niet realistisch is. Toch zijn er gelukkig heel wat vrouwen die erg geen aandacht aan schenken en zich er ook niet minderwaardig door voelen. Bij de meeste vrouwen komt cellulitis in kleine mate voor.

Oestrogeen

De puberteit bij meisjes veroorzaakt vrouwelijke hormonen, vooral oestrogeen. Oestrogeen veroorzaakt de ontwikkeling van de borsten en heupen. Dit hormoon zorgt voor de toename van vet op het onderlichaam, vooral op de dijbenen en heupen. Testosteron, het mannelijke hormoon leidt daarentegen op die plaatsen juist tot vetverlies. Zodra de vrouwelijke vetcellen groter worden als reactie op de toename van oestrogeen, wordt er cellulitis gevormd.

De functie van vet

Vetcellen

De gemiddelde vrouw heeft tussen de 20 en 60 miljard vetcellen. Vet zit niet alleen onder de huid, maar in het hele lichaam. Je vindt dus ook vet in botmerg, tussen spierweefsels en rond alle organen. Er zijn plaatsen in het lichaam waar je geen vet terugvindt. Deze plaatsen zijn de oogleden, de schedel, de oorlellen, de handpalmen, de voetzolen, de schaamlippen en de penis.

Bescherming

Onder onze huid zit vet ter bescherming tegen druk van buitenaf. Vetcellen zijn noodzakelijk om te overleven. Vet is tegelijkertijd een opslagplaats van energie en warmtevoorziening. Wanneer vetcellen vet opnemen, houden ze dit niet voor altijd vast. Vetcellen verwerken vet en zetten vervolgens een deel daarvan om in lipiden. Dit zorgt voor energie die ons lichaam voor verschillende lichaamsfuncties nodig heeft.

Structuu""r

Het bindweefsel rond de vetcellen onder de huid van de dijbenen heeft een heel andere structuur bij mannen dan bij vrouwen. Bij vrouwen zijn de vetcellen gegroepeerd in zakjes. Deze zakjes zijn verdeeld door het bindweefsel in een verticale boogvorm die vast zit aan de diepste laag van de daarboven gelegen huidlaag. Hierdoor staan de vetcellen rechtop. Dit worden vetcelkamertjes genoemd. Vanuit deze vetcelkamertjes lopen kleine ankertjes naar boven tot in de onderlaag van de huid. Door druk krijgen deze vetcellen meer volume en worden ze boller. Dit zie je dan aan de buitenkant van de huid.

Behandeling

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs van iets dat effectief helpt om cellulitis te bestrijden. Een gezond eetpatroon en regelmatig bewegen blijkt wel de cellulitis onder controle te houden. Men geeft ook als tip aan vrouwen om hun gewicht in de gaten te houden. Een plotse gewichtstoename, zorgt ook voor een vermeerdering van de cellulitis. Wanneer het gewicht er weer afgaat, blijft de cellulitis aanwezig. Vele zalfjes beloven vaak wonderen, maar helaas blijkt dit enkel veel geld te kosten, zonder enig resultaat.

'Een leven lang slanke dijen' van dokter Karen Burke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in