Heeft u ook wel eens last van hartklopping en hapt u dan ook naar adem? Op internet zijn verschillende oorzaken te vinden, maar meestal gaat het om een paniekaanval/angstaanval. In dit artikel leg ik u uit waarom deze naam eigenlijk niet klopt. Let op! Dit artikel is niet bedoelt zodat u uzelf kunt diagnosticeren en eventuele adviezen zijn geen vervanging voor adviezen van uw arts. Raadpleeg altijd een arts indien u ergens last van heeft.
Paniekaanval
De diagnose paniekaanval is iets waar veel mensen zich voor schamen en waar veel mensen het niet mee eens zijn. Meestal zijn ze niet in paniek en die hartkloppingen die zijn ook echt aanwezig! Deze mensen zoeken vaak naar andere redenen en worden van de ene specialis naar de andere gestuurd en niemand kan iets vinden. Met behulp van een voorbeeld wil ik u duidelijk maken wat een paniekaanval precies inhoudt.
Voorbeeld 1: Als u ooit een nieuwe auto heeft gekocht dan zult u het herkennen. De auto rijdt veel fijner dan uw vorige auto. Trots gaat u de weg op en dan ineens ziet u bij het verkeerslicht precies dezelfde auto staan. Toeval toch? Een paar honderd meter verder nog een keer precies dezelfde auto, maar deze keer in een andere kleur.
Een paniekaanval is hetzelfde als bovenstaande situatie. Meestal is de eerste keer het gevolg van een angstige situatie. U bent bijvoorbeeld betrokken bij een ongeluk en wat u voelt is het gevolg van adrenaline, u bent hevig geschrokken of misschien heeft iemand bij u in de buurt heeft een hartaanval gehad. Wat de oorzaak ook was, het was waarschijnlijk een beangstigende situatie en u dacht dat u wel eens dood zou kunnen gaan.
Door die eerdere ervaring bent u onbewust er meer mee bezig. Alles wat erop lijkt, pikt u op. Bent u uzelf aan het inspannen, dan gaat uw hart tekeer. Dit is normaal, maar kan erg veel lijken op wat u eerder voelde. In voorbeeld 1 heb ik een vergelijkbare situatie geschetst. De auto’s die u zag nadat u precies zo een auto had gekocht, die waren er waarschijnlijk al langer, maar u lette er niet op en zag ze daardoor niet.
Een paniekaanval is dus het te bewust zijn van sensaties als hartkloppingen in uw lichaam. De hartkloppingen zijn er echt, maar zijn volkomen normaal.
Voorbeeld 2: Ik heb ongeveer een jaar geleden een Mazda 2 gekocht. Na er ongeveer een jaar in te hebben gereden, heb ik slechts 2 keer eerder een zelfde auto gezien.
In voorbeeld 2 ben ik net zo bewust van de nieuwe auto, maar is de auto gewoon niet zo populair en veruit in de minderheid. Dit is precies de reden dat u naar de dokter moet gaan als u last heeft van hartkloppingen. De meeste auto’s ziet u regelmatig op de weg waardoor u die regelmatig herkent (hartkloppingen).
Er zal wel een reden zijn waarom de Mazda 2 minder populair is, hier is het dan ook belangrijk dat u de huisarts om advies vraagt. Misschien is het puur toeval en zie ik over een tijdje wel heel veel Mazda 2 auto’s rondrijden, maar misschien ook niet. De sensaties kunnen precies hetzelfde zijn, alleen een arts kan het onderscheid maken door u te onderzoeken. Kan een arts niets vinden, dan is het waarschijnlijk toeval. De Mazda 2 is de fijnste auto die ik tot nog toe heb gehad.
Verschillende sensaties die u kunt voelen:
– verhoogde hartslag
– transpireren
– duizeligheid
– hoofdpijn
– misselijkheid
– braken
– benauwdheid
– hyperventilatie
– trillen
Behandeling paniekaanval
De behandeling van een paniekaanval is de onderliggende oorzaak aanpakken. Medicijnen kan het probleem maskeren zoals make-up een lelijk litteken kan verbergen, maar daarmee is de oorzaak nog niet weggehaald. Artsen zullen dan ook niet snel medicijnen voorschrijven, in plaats daarvan zullen ze meestal cognitieve gedragstherapie voorschrijven.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie helpt mensen door ze bewust te maken dat niet alles wat u voelt slecht is en door onderscheid te leren maken tussen alarmsymptomen en deze normale sensaties.
Breekt het angstzweet u al uit?
Voelt u uw hart weer tekeer gaan en breekt het angstzweet u al uit. Sta dan even stil en probeer rustig adem te halen en ontspan uzelf. Ben uzelf ervan bewust dat het ongevaarlijk is en zoek een afleiding. Neem bijvoorbeeld een slokje water of ga even een frisse neus halen.
Is de aanval voorbij, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Vraag uzelf eens af of u zichzelf misschien in een gevaarlijke situatie bevond of misschien schrok u wel heel erg. Ook stress kan een uitlokkende factor zijn.
Conclusie:
Een paniekaanval is iets wat de meerderheid van de mensen wel eens in hun leven ervaart. De sensaties zijn meestal onschuldig. Voelt u het voor het eerst, raadpleeg dan een arts en laat u onderzoeken. Vindt de arts niets en geeft deze aan dat het waarschijnlijk een paniekaanval is, schaam uzelf dan niet. Probeer uzelf bewust te maken van wat echt gevaarlijk is en wanneer iets onschuldig is. Probeer rustig adem te halen. Grijp niet naar de medicijnen, deze verbergen het litteken slechts waardoor u er levenslang aan vast zult zitten omdat u er weer last van krijgt op het moment dat u stopt met de medicijnen.
NHG standaard angst