Van de gehele wereldbevolking is zo'n 10 tot 15 procent linkshandig. Bij linkshandige mensen is de rechterhersenhelft  sterker ontwikkeld dan de linkerhelft.

Erfelijk

Linkshandige Simone vertelt: "Alle drie de kleinkinderen van mijn grootouders aan moederskant zijn linkshandig – door mijn tante regelmatig liefkozend aangeduid als LEO: lomp en onhandig. Het is zeker opvallend te noemen dat zowel ik als mijn nichtje en neefje dezelfde voorkeurshand hebben."

Schrijven met links

Bij een schrift dat van links naar rechts wordt geschreven schuift een linkshandige vaak met de schrijvende hand over het geschrevene. Dit bemoeilijkt het teruglezen van het geschrevene en daarmee het in een rechte lijn schrijven. In de praktijk wordt dit vaak opgelost door de linkerhand te plaatsen boven de lijn waarop wordt geschreven. Dit is echter een vermoeiende schrijfhouding. Met links schrijven is ook vermoeiender dan met rechts schrijven, omdat de bewegingen uit de vingers moeten komen en niet uit de pols, zoals bij rechtshandig schrijven. Dit omdat men de pen duwt en niet trekt.

Het schuiven van de schrijvende hand over het geschrevene geeft weinig problemen bij de sneldrogende inkt van een balpen, maar dit was anders in de tijd dat met kroontjespen en inktpot werd geschreven.

Sport

In het Engels wordt een linkshandige aangeduid als 'south paw', letterlijk vertaald zuidpoot. Deze term komt oorspronkelijk uit de bokswereld. Opvallend is dat een snowboarder die met zijn of haar rechterbeen aan de voorkant van het board staat, Goofy heet, met links heet het Regular (normaal). Rechtshandige sporters verwachten vaak een rechtshandige tegenspeler, als linkshandige heb je bijvoorbeeld bij squash een tactisch voordeel, omdat je linkshandig speelt, en de tegenstander dit meestal niet verwacht en lastiger kan inschatten waar de bal uit de linkshandige hoek vandaan komt.

Onhandige verpakkingen

Ook op Twitter vind je opmerkingen hierover. Een gefrustreerde F0uchour twittert "douchegelflacons van Sanicur hebben alleen een ingebouwd handgreepje voor rechtshandigen. Ehm, linkshandigen douchen óók… "

In de praktijk blijkt een aantal gebruiksartikelen uitermate onhandig te zijn voor mensen die linkshandig zijn. Ontwerpers en fabrikanten staan er blijkbaar niet bij stil dat de wereld uit meer dan alleen rechtshandige consumenten bestaat. Bijvoorbeeld de makers van de asymmetrische, zogenaamd ergonomische computermuizen. Deze zijn voor linkshandig gebruik zeer onhandig en dus juist heel onergonomisch. 

Keukenla

In de keuken kan een linkshandige kok lastig overweg met een steelpannetje, soep- of juslepel met slechts één schenktuitje, of dunschiller met een eenzijdig mesje.

Susie vertelt: "Ik heb een keer een mede-linkshandig vriendje gehad. Het fijne was, dat in zijn keukenla de keukenschaar in mijn ogen altijd goed lag; in de breedte, met de handgreep aan de linkerkant, klaar om te pakken door een linkshandige.  Thuis lag de schaar altijd verkeerd om, omdat mijn verder rechtshandige familie hem 'onlogisch' teruglegde."

Kermit

Poppenspeler Jim Henson  van The Muppets was links, maar hij hield Kermit de Kikker vast met zijn rechterhand tijdens The Muppet Show en Sesamstraat. Hij gebruikte zijn linkerhand om de draden te manipuleren die Kermits handen bestuurden. Meestal zie je Kermit dan ook toneelattributen vasthouden die met zijn linkerpootje worden bestuurd. Andere bekende linkshandigen zijn Aristoteles, Gandhi, Mozart, Johan Cruyff, kroonprins Willem-Alexander, Bill Gates, en Lady Di.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in