Het hoornvlies is het voorste doorzichtige gedeelte van het oog. Door het hoornvlies valt het licht in het oog. Soms krijgen personen last van het zien van " flitsen" . Een soort bliksemschicht die vaak voordat men het door heeft al weer weg is. Vaak is het ook pijnloos maar erg hinderlijk.

""Het oog
 
Het hoorvlies zit aan de voorkant van het oog. Via het hoornvlies valt het licht naar binnen. Daarna gaat het licht door de pupil, door de lens en door de glasvochtruimte die gevuld is met een heldere gelei (ook wel het glasvocht genoemd). De eindbestemming van het licht is het netvlies, daar wordt de lichtprikkel omgezet in een elektronische prikkel. Deze prikkels gaan via de oogzenuw naar de hersenen en worden daar omgezet in beeld. 
 
Netvliesloslating
 
Er wordt gesproken over[B] netvliesloslating[/B] wanneer het netvlies loslaat van zijn onderlaag. De medische term voor netvliesloslating is – Ablatio Retinae. Netvliesloslating kan op iedere leeftijd optreden maar ouderen lopen een grotere kans maar ook mensen die bijziend zijn en mensen waarbij netvliesloslating in de familie voorkomt lopen meer risico. Jaarlijks wordt 1 op de 10.000 mensen geconfronteerd met netvliesloslating. Het is van belang dat netvliesloslating behandeld wordt. Waneer er geen behandeling plaats vind kan dit leiden tot slecht zien en zelfs blindheid.
 
Oorzaken
 
De aanwezigheid van één of meerdere scheurtjes in het netvlies is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor netvliesloslating ontstaat. Door veranderingen in het glasvocht ontstaan gaatjes op de plekken van de aanhechting van het netvlies. Als er eenmaal een gaatje ontstaan is dan kan het vocht tussen het netvlies en andere dieper gelegen plaatsen van het oog komen. Als dit het geval is spreekt men over netvliesloslating.
 
Symptomen
 
Het zien van kleine donkere zwevende vlekjes of lichtflitsen duidt vaak op een verandering in het glasvocht. Onderzoek bij de oogarts zal moeten uitwijzen of het netvlies en het glasvocht nog in orde is. In sommige gevallen begint netvliesloslating niet met vlekjes en flitsen maar merkt men een uitval van het gezichtsveld. In dit geval blijft de gezichtsscherpte goed zolang het centrale deel van het netvlies niet heeft losgelaten. In enkele gevallen begint netvliesloslating met een plotselinge uitval van het gezichtsvermogen door een bloeding in het glasvocht. 
 
Onderzoek
 
Op het moment dat bovenstaande symptomen zich voordoen is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze zal de patiënt doorverwijzen naar de oogarts. Omdat van de buitenkant van het oog niet te zien is of er sprake is van netvliesloslating zal de oogarts verder onderzoek moeten doen. Met behulp van druppels zal de oogarts de pupil verwijden om op deze manier het netvlies goed te kunnen bekijken. Als er sprake is van een glasvochtbloeding dan zal de oogarts met behulp van echo-apparatuur bekijken of het netvlies nog op zijn plaats is. Deze onderzoeken zijn pijnloos en ongevaarlijk, maar kunnen wel als vervelend worden ervaart.
 
Behandeling
 
Afhankelijk van situatie en het oordeel van de arts zijn er diverse behandelmethoden mogelijk. Bijvoorbeeld een laserbehandeling bij een lichte aandoening. Dit gebeurt meestal poliklinisch en duurt ongeveer 10 minuten. 
 
Ook is een operatie een behandelmethode die vaak wordt toegepast. Er zijn verschillende operatie-methoden die per netvliesloslating verschillend zijn, dit is afhankelijk van de netvliesloslating. In de meeste gevallen moet de patiënt wel enige tijd grote luchtdruk wisselingen zoals vliegen en duiken zien te voorkomen.
 
In sommige gevallen is het noodzakelijk dat het glasvocht wordt verwijderd. Dit gebeurt middels een operatie en noemt men vitrectomie.  Net als bij de bovengenoemde operatie wordt men afgeraden om te vliegen of te duiken.
 
Het resultaat
 
In ruim 90% van de gevallen lukt het om na één of meerdere behandelingen het netvlies weer te herstellen. Afhankelijk van de soort netvliesloslating kan worden vastgesteld wat het uiteindelijke gezichtsvermogen is. Als het niet lukt om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen is de kans groot dat het oog blind wordt. Na een operatie kan het het geval zijn dat de sterkte van de bril moet worden aangepast of dat men enige tijd medicijnen moet gebruiken.

oogziekenhuis Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in