Is bij u of een dierbare de diagnose reumatoïde artritis (reuma) gesteld. In dit artikel ga ik u uitleggen wat reuma is en wat de medicijnen doen. Ook geef ik enkele tips om, ondanks de reuma, toch zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Let op! Gegeven adviezen zijn geen vervanging van individuele adviezen gegeven door uw arts.

Reuma definitie

Reumatoïde artritis is een systemische inflammatoire gewrichtsaandoening waarvan het auto-immuunproces onbekend is. Vaak is dit de definitie die wordt gegeven, maar voor de meeste is dit nog altijd nietszeggend. Wat wordt hier nou mee bedoeld.

Reuma is een ontsteking waarbij geen bacteriën of virussen betrokken zijn. Dat het een auto-immuunziekte is, wil zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt. Waarom dit gebeurt bij reumatoïde artritis is onbekend. Er wordt nog altijd onderzoek naar gedaan, maar het enige wat ze tot nog toe kunnen vinden, zijn 2 eiwitten die de diagnose reuma waarschijnlijker maken. In combinatie met symptomen wordt vervolgens de diagnose gesteld.

Wat valt het lichaam dan aan?

Om uit te leggen wat reuma precies doet, is het belangrijk dat u weet hoe de gewrichten in elkaar zitten. Gewrichten bestaan uit 2 of meer stukken bot die langs elkaar heen scharnieren. Dit is vergelijkbaar met een deurscharnier alleen worden de botten bij elkaar gehouden door pezen.

Voorbeeld: Bij een deurscharnier moeten we zorgen dat het oppervlak glad is zodat het niet schuurt. Doen we dit niet, dan begint het de deur piepen wanneer we deze open of dicht doen. Gelukkig kunnen we dit heel gemakkelijk oplossen met een beetje olie.

In de gewrichten werkt het precies hetzelfde. Op de plaatsen van het bot waar het tegen een ander bot aankomt, zit nog een laagje cellen (het synovium). Deze cellen produceren een vloeistof die, net als de olie in het deurscharnier, ervoor zorgt dat de gewrichten soepel blijven lopen.

Eerder heb ik gezegd dat het lichaam zichzelf aanvalt. Het gedeelte van het lichaam dat wordt aangevallen is het synovium. Het aanvallen van deze cellen zorgt voor de zwelling en de pijn. Doordat het lichaam deze cellen aanvalt, verandert de samenstelling en hoeveelheid van het vocht dat de gewrichten smeert. Uiteindelijk zal bot op bot gaan schuren en zullen er beschadigingen optreden. Bewegen wordt dan extra pijnlijk.

Wat merkt iemand nou van reuma

Sommige mensen hebben last van koorts of misselijkheid, soms alleen in periodes. Meestal is het ook zo dat mensen ’s ochtends meer last hebben van klachten als stijfheid en pijn, dan ’s middags. Reuma is een aandoening die de gewrichten symmetrisch treft. Heeft u het in uw linker hand, dan heeft u het waarschijnlijk ook in uw rechterhand. Meestal is het voornamelijk aanwezig in de kleine gewrichten van de handen en voeten. De gewrichten kunnen gezwollen, pijnlijk en warm aanvoelen. In tegenstelling tot andere ontstekingen, zullen de gewrichten meestal niet rood zijn.

Reuma is een systemische aandoening, dus er kunnen allerlei organen aangedaan zijn. Zo zijn reumaknobbels niet ongebruikelijk. Dit zijn onderhuidse bobbels die vast aanvoelen. Deze onderhuidse knobbels zitten vaak aan de strekzijde van de onderarmen of elleboog. Ook structuren om het gewricht heen zijn vaak aangedaan. Het gevolg is dat de bewegelijkheid wordt beperkt. Na verloop van tijd zal iemand met reuma dus steeds vaker thuis zitten en steeds meer hulp nodig hebben.

Medicatie

Reuma is helaas niet te genezen. Gelukkig zijn er een aantal medicijnen verergering van de reuma kunnen vertragen. Medicijnen tegen reuma kunnen variëren van een pijnstiller als ibuprofen, tot de zwaardere medicatie. Deze laatste medicijnen werken beter, maar hebben vaak ook vervelende bijwerkingen als misselijkheid. Heeft u erg veel last van bijwerkingen, meldt dit dan bij uw arts. Wellicht kan hij of zij u een alternatief bieden.

Hulpmiddelen

Voor veel mensen is verlies van de zelfstandigheid een groot verlies. De meeste willen dan ook zoveel mogelijk zelf doen. Voor mensen met reuma is er bijna geen ontkomen aan. Bij gevorderde reuma wordt zelfs winkelen erg moeilijk. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk zelf kan doen. Doordat veel mensen last hebben van hun handen, is eten met bestek erg moeilijk. Aangepast bestek, met betere grip kan hierbij helpen. Maar denk ook aan een stok of rollator om mee te wandelen en een traplift om de trap op te kunnen.

Deze producten en nog meer zijn vaak eenvoudig online te bestellen in een reumawebshop en maken het leven met reuma net iets gemakkelijker.

reumawebshop.nl
reumafonds
Nederlandse huisartsengenootschap standaard 2006

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in