Moet je altijd niezen en heb je steeds tranende ogen in een bepaalde tijd van het jaar? Misschien heb je dan wel hooikoorts.  

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een verzamelnaam voor een boom- en/ of pollenallergie. Deze allergie ontstaat doordat je reageert op bepaalde stoffen van planten, pollen, stuifmeel, grassen,bloemen,struiken of bomen. Bij een allergische reactie komt er in het lichaam histamine vrij, wat verschillende klachten kan geven. De klachten van de allergie verieëren van loopneus, tranende ogen en niezen tot zware vermoeidheid, (huid) ontstekingen en astma. Steeds meer mensen en vooral kinderen worden allergisch.

Daarom geeft de Nederlandse staat  7,16 miljoen per jaar uit aan het ontwikkelen van medicijnen tegen hooikoorts.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Zorg dat je niet in aanraking komt met de stof waar je allergisch voor bent!

De stoffen waar de meeste mensen allergisch voor zijn:

  • Huisstofmijt
  • Stuifmeel en pollen
  • Schimmels
  • Huidschilfers van huisdieren (met name honden en katten, maar ook cavia en konijn kunnen problemen geven)

Kom je toch in aanraking met de stof(fen) waar je allergisch voor bent, dan bestaan er diverse mogelijkheden, die je kunnen helpen om in het pollen seizoen (van februari tot september) toch op de been te blijven.

Wat helpt tegen hooikoorts

Medicijnen:

  • Antihistamine, zijn medicijnen, vaak een tabletje,  die de hooikoorts niet kunnen genezen. Antihistamine blokkeert de werking van histamine, waardoor de symptomen van de hooikoorts( tranende ogen, loopneus etc.)  verminderen.
  • Corticosteroïden, deze medicijnen, vaak in de vorm van neusspray, genezen de hooikoorts ook niet. Doordat deze medicijnen de afweerreactie van het lichaam onderdrukken, verminderen de klachten meestal snel.
  • Immunotherapie, vaak in de vorm van een pilletje wat je onder je tong laat smelten, pakt de wel hooikoorts aan, zodat je na drie tot vijf jaar er geen last meer van hebt. Doordat je elke dag een kleine hoeveelheid allergeen, in de vorm van een pilletje, binnen krijgt. Raakt het lichaam aan de stof gewend en zo “train” je, je imuunsysteem om niet of nauwlijks meer te reageren op deze stof(fen). Immunotherapie, kan ook in de vorm van injecties worden gegeven. Hiervoor moet je dan eerst wekelijks en later maandelijks naar een arts voor een onderhuidse injectie in de bovenarm.

Alternatieven:

  • Tongzoenen, verminderd de productie van histamine in het lichaam, zodat de symptomen (loopneus, niezen etc.) van je hooikoorts tijdelijk verminderen. Dit is ontdekt door Japanse onderzoekers. Je moet wel minstens een half uur zoenen, voordat het enig effect heeft. Nou ja er zijn ergere dingen toch!?
  • Seks, dit  helpt echter alleen bij mannen die hooikoorts hebben en is ontdekt door Iraanse onderzoekers. Doordat de bloed toevoer tijdens de seks, in bepaalde bloedvaten wordt geblokkeerd, stoppen de ogen met tranen en kun je vrij door je neus ademen.
  • Levende pissebedden eten. Men denkt dat er bepaalde eiwitten in pissebedden zit, waardoor de hooikoorts klachten verminderen. Dit middel is niet wetenschappelijk onderzocht. Sommige zeggen dat je aan het eten van een pissebed genoeg hebt om klachtenvrij de lente en zomer door te komen. Anderen zweren bij een kuurtje van 4 dagen waarbij je de eerste dag 1 pissebed en de tweede dag 2 pissebedden moet eten. Dag drie weer 1 en de vierde dag dan weer 2. Over een ding zijn ze het wel eens, de pissebed moet levend naar binnen worden gewerkt. De meesten doen dit met een eetlepel vla en stoppen het dan in de mond.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in