Ook zo'n zin om er deze lente en  zomer weer op uit te trekken? Lekker doen, maar pas wel op voor teken.

De teek of Lxodida

De teek behoort tot de familie van de spinachtige en is een parasiet. Dit wil zeggen dat ze een gastheer, in dit geval mens of dier nodig hebben om te (over) leven. De teek leeft van bloed, het beestje bijten zich vast in de huid van zijn gastheer (= mens of dier) en eet daar zijn maaltijd. Naar enkele uren tot dagen laat de teek zich vallen om vervolgens een nieuwe gastheer te zoeken. Teken komen het hele jaar door voor, maar de meeste teken vinden we in maart tot oktober.
 
Stadium
 
Vrouwtjes teken leggen heel veel eitjes tot soms wel 23.000, om de soort in stand te houden.
Als de larve uit het eitje komt klimt deze op een grasspriet. Teken bevinden zich vaak in het gras, laag struikgewas, dus ook in stadstuintjes.
De teek heeft een larve- en een nimf stadium. In het 1st stadium, het larvestadium heeft de teek meerder gastheren / maaltijden nodig om het nimf stadium te bereiken. Echter de meeste larveteken sterft de hongerdood, doordat zij geen gastheer vinden. Als de teken zich in het larve stadium bevinden, kunnen zij nog geen ziektes overbrengen. Wanneer de teken nog niet volwassen zijn hebben zij een kleine gastheer nodig, bijvoorbeeld een egel, vleermuis of muis. Een teek in het larvestadium is te herkennen aan zijn 6 poten in plaats van 8 poten die het heeft als het volwassen is. Als de teek volwassen is zoekt hij/zij een partner om zich voort te planten.
 
Tekenbeet
 
Heb je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Als je binnen 24 uur de teek verwijderd heb je de meeste kans om er niet ziek van te worden.
De teek kan verschillende ziekten overbrengen, de bekendste daarvan is de ziekte van Lyme, Niet alle teken in Nederland zijn besmet met de Lyme bacterie (borrelia burgdorferi). 1 op de 5 teken in Nederland draagt de Borrelia bacterie bij zich. Dit is heel veel als je bedenkt dat het Europese gemiddelde 1 op 10 is. Per jaar worden in Nederland ± 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Hoeveel mensen hier daadwerkelijk ziek van worden, is (nog) niet helemaal duidelijk. Heb je een tekenbeet (gehad) en ontstaat er op die plek een rode ronde plek op de huid, dan ben je besmet door de Borrelia bacterie en moet je naar de dokter. Ga ook naar de dokter als er geen rode plek is geweest, maar je na de tekenbeet aanhoudende griepsymptomen (koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn/stijve gewrichten, keelpijn, oorontsteking etc.) hebt. De dokter kan door middel van een bloedonderzoek zien of je misschien toch besmet bent met de Borrelia bacterie en een antibioticakuur voorschrijven, indien nodig. Tegen de ziekte van Lyme kun je, je (nog) niet laten inenten.

Andere ziekten
 
FSME ( Frühsommer-Meningoenzephalitis ) en RSSE (Russian spring-summer encephalitis ) zijn beiden virus ziekten welke wordt overgebracht door teken.
FSME komt voor in: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Balkan, Finland, Zweden en Denemarken. RSSE komt voor in: Rusland, China, Afrika en Centraal-Azië. Ook in Nederland en België kunnen deze virus ziekten voorkomen, maar het is zeer incidenteel. FSME en RSSE kent twee stadia, eerst krijg je griep symptomen: koorts, hoofdpijn, misselijk en braken.
Daarna kan de ziekte over gaan in hersenvliesontsteking en hersenontsteking. Tegen FSME en RSSE kun je worden ingeënt.
Ehrlichiosis, is een infectie ziekte welke wordt overgebracht door een teek. Deze ziekte komt voor zover bekend, voor bij honden en katten en er zijn tot nu toe 200 gevallen beschreven in Amerika. De ziekte is in een vroeg stadium te behandelen met antibiotica.
Tekenbetenkoorts, komt voor in Zuid Europa, verder is er maar weinig over bekend.

Tekenbeet voorkomen
 
Als je niet door een teek wil worden gebeten, is het handig om kleding met lange mouwen en een lange broek en pet/hoed te dragen.
Ook is het aan te bevelen je goed in te smeren met een insecten werend middel dat DEET bevat.
Vermijd daarnaast nog zoveel mogelijk gebieden waarin zich veel teken (kunnen) bevinden, bijvoorbeeld: laag struikgewas, bossen en weilanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in