Als je bewust bezig bent met je afval, ga je dan minder afval produceren? Dat was de grote vraag rond het onderzoek van afvalverwijderaar ROVA. Zij bedachten een project waarbij honderd gezinnen honderd dagen probeerden om geen afval te produceren. Na honderd dagen werd duidelijk dat het niet lukt om geheel afvalvrij te leven. Er was echter wel een lichtpuntje: de gezinnen produceerden gemiddeld negentig procent minder afval dan een gezin die niet meedeed aan het project. Een Nederlands gezin produceert gemiddeld per jaar tweehonderd kilogram afval. De gezinnen die meededen aan het project hebben omgerekend slechts 22 kilo afval geproduceerd. Dat is dus aanzienlijk minder, omdat ze bewust bezig waren met wat ze weggooiden. 
 
Voor het project begon was de ROVA al blij verrast. Er hadden zich meer mensen aangemeld dan ze hadden verwacht. Ook achteraf kan de ROVA met tevredenheid terugkijken op het project. De resultaten zijn erg meegevallen. 
 

Winkelgedrag

Het gedrag van de gezinnen die meededen aan het project was al te meten in tijdens het inkopen van de boodschappen. De gezinnen gingen namelijk steeds meer producten kopen met een gerecyclede of recyclebare verpakking. Zo konden ze het afval beter scheiden als het product uiteindelijk was geconsumeerd. Het nadeel van het scheiden van afval is de grote hoeveelheid afvalbakken buiten en binnen. Maar daar konden de gezinnen wel aan wennen voor honderd dagen.
 

Sport

Mensen zien het al snel als een sport. De uitdaging om zo min mogelijk afval te verzamelen is een manier op creatief naar je levensstijl te kijken. Zo gebruikte een vrouw geen watjes meer om de make up van haar huid te verwijderen, maar gebruikte ze alleen nog maar washandjes. Dat betekent dat alle watjes die ze voorheen gebruikte niet meer nodig waren. Verder namen gezinnen vaak een eigen bakje mee naar de winkel om zelf snoep of nootjes te scheppen. Verpakte chips was totaal niet meer in trek bij de gezinnen. 
 

Duurzame verpakkingen

Na afloop van het project heeft ROVA een boodschappen tas samengesteld met producten die een slecht recyclebare verpakking hebben. Deze willen ze aanbieden aan de producenten om ook daar bewustheid te creëren. Hopelijk gaan de producenten met een ander oog naar hun verpakkingen kijken en meer recyclebare verpakkingen op de markt brengen. 
 

Betrokkenheid

Volgens ROVA is dit echter niet genoeg. Niet alleen de producenten moeten nadenken over wat voor verpakkingen ze gebruiken, maar ook gemeenten en de overheid moeten regels opstellen om de hoeveelheid afval te verminderen. Het doel is om op elke verpakking te laten drukken hoe het weggegooid moet worden. Daarnaast moet er naast de huidige groene bak en de papierbak een derde afvalbak komen waarin afval moet komen die snel door robots uit elkaar kan worden gehaald. Dan wil zeggen plastic artikelen en blikafval. Universiteiten in Utrecht en Groningen hebben al onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een derde afvalbak. Zij hebben geconcludeerd%

http://nos.nl/artikel/2039628-van-200-kilo-afval-per-jaar-naar-22-kilo.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in