Ik verkeer regelmatig in het alternatieve hulpcircuit als consultant. Maar ook daarbuiten krijg ik nogal eens verhalen te horen van stuklopende relaties en mannen die vervolgens suïcidaal worden. Het lijkt wel een epidemie. Ik verbaas mij daarover.

Stoer

Jongens en mannen presenteren zich graag als stoer. Niet alleen onder elkaar maar ook naar hun mogelijke partners toe. Met hun vervoermiddelen en gadgets, hun kleding, hobby´s en werk proberen de 'heren der schepping' altijd indruk te maken. En dat doen ze ook onderling, om de onderlinge rangorde te bepalen, ook wel pikorde genoemd. Hoe toepasselijk.

Partner versieren

Om aan een partner te komen is vaak niets te dol. Cadeaus van klein tot groot en van goedkoop tot onbetaalbaar zijn heel goede 'partnerlokkers'. Reizen, etentjes en vakanties worden ook vaak ingezet om de toekomstige levenspartner te behagen en over te halen om 'voor altijd' samen te zijn. Nou is dat wel heel erg lang, altijd. In het heelal, waar de Aarde zich ook bevindt, wordt niet op een miljoen jaar of meer gekeken. Dat halen we goddank allemaal niet. Maar zelfs 10 jaar is voor veel stellen al teveel van het goede.

Niet zelfzorgzaam

Terwijl mannen zich dus als stoer en sterk presenteren, kunnen velen nog geen ei fatsoenlijk bakken. En daar zijn de meesten dan ook nog trots op. Erg raar, als je jezelf zo belangrijk en goed voelt, en je toch niet voor jezelf kunt zorgen. Want voor dat zorgen zoeken de binken graag iemand anders uit, en dan heb ik het hier vooral over man/vrouw relaties. Niks mis mee, functioneert prima. Tot de partner er genoeg van heeft en naar andere oorden vertrekt.

Relatieproblemen

In een langlopende relatie veranderen beide partners voortdurend. Vrouwen veranderen echter veel meer dan mannen, al was het alleen maar omdat ze kinderen dragen en baren. Dat is nogal een ommekeer in het vrouwenleven. En daarna zijn ze moeder, wat iets totaal anders is dan het zijn van 'vader'. Voor mannen verandert er nauwelijks iets, terwijl vrouwen heel andere mensen worden. Dat kunnen de heren vaak niet bijbenen. Gevolg: het stel groeit uit elkaar.

Uitweg zoeken

Vaak is het de vrouw is die de relatie daadwerkelijk wil beëindigen. Logisch, want zij zijn al gewend aan verandering. Dat mannen dat niet zijn blijkt uit het feit dat die vaak koste wat het kost de relatie in stand willen houden, desnoods met geweld. Als dat dan niet lukt, of als geweld en bedreiging geen optie is wegens het karakter van de man, dan blijken veel mannen vervolgens de hand aan zichzelf te slaan als middel om uit de narigheid te geraken.

Zelfdoding

Door pillen in te nemen, zichzelf met hun auto het kanaal in te rijden of zich op te knopen aan de eerste de beste boom proberen heel wat mannen er een eind aan te maken. Er zijn nog veel andere methoden maar dit is geen zelfmoordcursus. Lacht u maar niet, het is een serieuze zaak. En ik maak het zeker elk kwartaal een keer in mijn omgeving mee. Het komt voor bij kennissen en vrienden, bij familieleden, bij clubs en verenigingen waar ik bij zit. Het lijkt wel een hype.

Meestal dood

Wat veel mensen niet beseffen is dat ze meestal dood zijn, tenminste statistisch gezien. Ga maar na: voordat je hier leeft ben je er een paar honderd miljard jaar niet geweest. En na je korte leventje van hooguit honderdveertien jaar, en dat is dan al mazzel, ben je weer een paar honderd miljard jaar dood. Dus wat zeur je, je leeft al amper.

Liefde

Dus voordat je egocentrisch en egoïstisch naar het eeuwige niets wil vertrekken: denk dan eerst aan al je dierbaren, je partner, je ouders, je collega's, je vrienden en je kennissen, je verenigingen en clubs. Daar beteken je iets voor want je bent waardevol. En als je leven je niet bevalt verander dan je leven in iets beters. De sleutel daartoe ligt bij jou en bij niemand anders. En die sleutel krijg je maar één keer. Dus wees er zuinig en trots op. Wees een vent en pak je leven op. Gooi je leven niet weg. Geldt ook voor vrouwen, overigens.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in