Een review over het album The Unveiling van de christelijke post-hardcore Cry Of The Afflicted. Een band die helaas al enige tijd gestopt is, maar wiens album en muziek voort zal blijven leven. Een goede afwissling tussen scream en rustigere stem maken dit album een plezier om naar te luisteren.

Cry Of The Afflicted is een christelijke post-hardcore band uit Brits-Colombia. De groep is opgericht in 2003 en gestopt in 2008. Gedurende deze tijd heeft de band twee albums en één EP uitgebracht. Hun tweede en laatste album "The Unveiling" is  ruim 30.000 keer over de toonbank gegaan.

Feitelijke informatie

Het album "The Unveiling" is uitgebracht door platenmaatschappij Solid State Records op 14 augustus 2007. De cd bevat tien nummers en heeft een speeltijd van ruim 35 minuten.

Beoordeling van de tekst

Cry Of The Afflicted is een band met een christelijke boodschap. Bij sommige nummers is het onduidelijk, bij een ander springt het weer naar voren. De titel van het album "The Unveiling" betekent letterlijk 'de ontsluiering' wat u misschien al een idee geeft waar het in dit album om gaat. Het eerste nummer 'Lift The Veil' spreekt duidelijke taal: "Our perception, so limited and so restrained, A symptom of our condition". Wij mensen hebben een sluier voor ogen, we kunnen niet goed waarnemen. Het is nodig dat de sluier voor onze ogen weggetrokken wordt. Dat is ook wat dit nummer betekent: "verhef/verwijder de sluier'
Het vijfde nummer "A Scar Filled Sky'  praat ook over de onmacht van mensen om helder te zien: "Make me whole again, give me the sight to see Your ends". Veel mensen zijn van mening dat God niet kan bestaan vanwege het lijden in de wereld. De boodschap van The Unveiling is juist dat wij niet willen zien dat God bestaan. De boodschap is helder: wij zijn maar mensen, we zijn gesluierd en zien niet helder. Vandaar de schreeuw om hulp naar God. Zoals het laatste nummer 'Penetrate, Illuminate' het verwoord: "Grow, Your message here, And let it burn across my heart." (mijn persoonlijke favoriet)
Prachtige diepe songteksten. Het mooie aan bands als Cry Of The Afflicted is dat zij hun boodschap willen uitdragen. Niet voor henzelf en ook niet voor de goede verkoopcijfers. Zij willen hun geloof uitdragen zodat de hele wereld daarmee in aanraking komt. Ook dit wordt verwoord in het laatste nummer: "Make me, a weapon in Your Hands. Make me, a sword that You wield."

Beoordeling van muziek en zang

Qua muziek is Cry Of The Afflicted niet een buitengewoon bijzondere band. Het is een van de vele bands die heeft geprobeerd door te breken met het muziekgenre post-hardcore. Post-hardcore houdt instrumentaal gezien vaak in dat er een snel ritme is, luide gitaren met een afwisseling tussen hardere en zachtere stukken. Dit album is daar een perfect voorbeeld van. Als u naar het eerste nummer luistert, merkt u dat. Het begint met snelle luide gitaren en snelle drums. Gelijk merkt u ook op dat het refrein een heel stuk rustiger is. Dit is kenmerkend voor dit album. Het refrein is in veel nummers van hoge muzikale kwaliteit. Leuke, afwisselende en aanstekende melodiën met een prachtige rustige stem.
Nu een beoordeling van de zang. Het genre Post-hardcore staat erom bekend dat het een combinatie is van scream en gewone zang. In dit album zult u het heel gebalanceerd vinden. De meeste refreins zijn volledig normale stem. Het is wat mij betreft een prima combinatie. Persoonlijk vind ik de normale stem mooier en zuiverder. Maar voor iemand die voornamelijk van scream houdt is dit album nog steeds prima aan te horen.

Mijn mening en conclusie

Cry Of The Afflicted is helaas gestopt. Dat moet u genoeg zeggen. Het album 'The Unveiling' had erg sterke punten. De teksten zijn prachtig en dragen een diepe betekenis en boodschap uit. De muziek had op sommige stukken wat interessanter gemogen, naast het refrein is het niet heel bijzonder. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit album een 7. Zeker aan te raden voor een christelijke rock/metal liefhebber. Maar laat u als seculiere luisteraar niet afschrikken. Dit album is even goed te luisteren voor anderen! U zult alleen minder affectie hebben met de tekst.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in