Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals ijzer. Er zijn aanwijzingen dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten. Al is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om dagelijks ongeveer 30 gram peulvruchten, zaden en noten te eten. Toch zijn noten niet opgenomen in de schijf van vijf omdat ze vrij veel calorieën bevatten. Af en toe eens een handje eten, heeft wel een gunstige invloed op de gezondheid. Met name op het voorkomen van kanker en hart- en vaataandoeningen. Men raadt evenwel aan om noten niet dagelijks als vleesvervanger te gebruiken. Wanneer je dit wel doet, hou je dan aan ongeveer 30-40 gram per portie.

Vetten

Noten bevatten veel vetten, vooral onverzadigd vetten. Ongeveer 85% van het vet in noten is onverzadigd. De hoeveelheid vet verschilt ook per soort. Het eten van noten verlaagt ook het cholesterolgehalte. Mensen met een hoger cholesterol kunnen hier dus baat bij hebben.

Voorbeelden van noten

  • cashewnoten
  • amandelen
  • paranoten
  • hazelnoten
  • macadamianoten
  • pecannoten
  • pistachenoten
  • walnoten

Voedingsstoffen

Noten, ook zaden en pitten bevatten voornamelijk ijzer en de vitamines B1, B2, B6 en E en de mineralen foliumzuur, calcium, kalium, zink en magnesium.

Noten verwerken in voeding

Dit is iets wat in onze cultuur weinig gedaan wordt maar, noten kunnen gerechten net dat extra meer geven. In muesli vinden we bijvoorbeeld wel vaak amandelen terug. Ook studentenhaver is een bekend tussendoortje met verschillende noten. Bij het bereiden van een slaatje kan je gerust wat noten toevoegen. Sla, zalm, tomaat, walnoten en wat zonnebloemolie zijn een perfecte combinatie. Noten zijn ook eetlustremmend. Ideaal dus voor mensen die bezig zijn met afvallen. Door het hoge gehalte aan  vezels, geven ze je snel een vol gevoel. De eiwitten in noten zorgen ervoor dat er meer calorieën kunnen worden verbrand tijdens het verteringsproces.

Je kan noten ook malen en zo het poeder over je voeding strooien. Gemalen amandelen kan je bijvoorbeeld gebruiken ter vervanging van gemalen kaas bij spaghetti. Verwerkt in mueslirepen zijn noten een goede keuze voor gezonde snacks.

Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde noten. Bij mensen met een allergie reageert hun afweersysteem op één of meerdere eiwitten die in noten zitten. Mensen kunnen uitslag of eczeem krijgen. Het komt het vaakst voor bij pinda's, pistachenoten, cashewnoten, amandelen en pecannoten. Mensen kunnen zelfs een anafylactische shock krijgen na het eten van noten. Hun slijmvliezen zwellen dan helemaal op. De kans op overlijden is in deze zeldzame gevallen zelfs zeer groot. Wanneer je dit dus opmerkt is het zeer aan te raden om een ambulance te bellen. Een persoon kan na een anafylactische shock namelijk al binnen een minuut overlijden.

Bewaren

Noten moeten goed afgesloten en droog bewaard worden. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 graden. Noten die gepeld zijn kunnen snel ranzig worden door hun hoge oliegehalte. Noten die zelfs maar een beetje oud of ranzig zijn, kan je beter niet gebruiken.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in