Wij Nederlanders zijn een volk dat al sinds lange tijd graag spaart. We sparen zegeltjes bij de supermarkt, digitale punten bij de benzinepomp en natuurlijk ons welverdiende geld bij de bank. Bij het sparen van geld laten wij echter zeer veel liggen. Door te gaan sparen bij een internet bank, krijg je al snel een hogere rente.

Bij het sparen van geld lijkt er niet veel keus. Je gaat naar je eigen bank, opent een spaarrekening en zet je geld erop. Elk jaar krijg je rente op dit geld en dat is het dan. Als je op deze manier met je geld omgaat, zal je zeker een deel van de potentiële rente mislopen. Het loont dan ook om even om je heen te kijken welke andere banken er zijn en welke rente zij aanbieden. Dit kan zomaar een halve tot een heel procent schelen. Bij de huidige lage rentestand kan dit zomaar een derde meer aan rente betekenen.

Conventionele bank vs internet bank

Naast de conventionele banken, zijn er steeds meer internet banken. Deze internet banken werken volgens een ander concept dan je normale bank en hebben daardoor minder kosten. Deze lagere kosten kunnen worden vertaald in een hogere rente voor jou. Daar staat tegenover dat je bepaalde diensten niet krijgt bij een internet bank.

Waarom lagere kosten?

Geen filialen

Internet banken hebben geen filialen waar je heen kunt. Contact met de bank loopt via internet of telefoon. Dit bespaart kosten van de gebouwen, personeel, styling etc.

Geen betaalrekening

Meestal hebben deze banken ook geen betaalrekening. Met andere woorden, je kunt alleen geld naar en van je spaarrekening overmaken middels een tegenrekening die je bij een andere bank hebt. Je kunt dus geen geld overmaken naar een rekening van iemand anders. Dit spaart de bank een hoop betalingsverkeer uit en geeft jou een stuk veiligheid. Er kan immers geen geld overgemaakt worden naar een andere rekening dan die van jou.

Overboekingen alleen via internet

Je kunt alleen opdrachten opgeven via internet. Dit loopt via een computerprogramma en hier is dus geen extra personeel voor nodig.

Is een internet bank te vertrouwen?

De meeste internet banken zijn dochterondernemingen van de conventionele banken. Natuurlijk, ook deze kunnen failliet. Indien je goed let of de internet bank valt onder het Nederlandse Garantiestelsel, is er geen groter risico dan bij jouw eigen bank. Het spaarsaldo is namelijk tot 100.000 euro gegarandeerd door De Nederlandse Bank. Het saldo boven de 100.000 euro is dit niet. Indien je saldo boven de 100.000 euro is, kunt je het beste jouw geld splitsen over verschillende banken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in