Vandaag de dag winnen voedingssupplementen aan populariteit. Meer en meer mensen gaan op zoek naar vitamines in een potje. De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig omdat ze hun vitamines uit hun voeding halen. Wel is het zo dat de vitamines uit supplementen makkelijker worden opgenomen dan die uit voeding.

Wie heeft supplementen nodig?

Sommige mensen hebben op een bepaald moment supplementen nodig. Vrouwen die zwanger zijn, hebben vaak nood aan foliumzuur en vitamine D. Ook jonge kinderen en bejaarden gebruiken vaak vitamine D. Veganisten hebben vaak een tekort aan ijzer, vitamine D en vitamine B12. Mensen met eetstoornissen hebben doorgaans tekorten op al hun vitamines.

Wat doen voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zorgen voor de voedingstoffen die ons lichaam nodig heeft en niet binnenkrijgt via de dagelijkse voeding. Ook mensen die verstandig en gezond eten, kunnen nood hebben aan supplementen. Dit omdat niet in alle behoeften en mineralen kan worden voorzien door voeding alleen. Sommige mensen hebben ook een grotere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. De oorzaak hiervan kan een aangeboren afwijking of een defect in de stofwisseling zijn. Het kan ook zijn dat het lichaam de voedingsstof in een hoog tempo verbruikt. Dit zie je bijvoorbeeld bij schizofreniepatiënten. Zij scheiden tien maal zoveel vitamine C uit via hun urine dan normale mensen. Daarom hebben zij nood aan een megasupplement vitamine C.

Stress, roken, alcohol, luchtverontreiniging, verkeerde eetgewoontes en stofwisselingsziekten zorgen er allemaal voor dat mensen een grotere behoefte hebben aan voedingsstoffen.

Te weinig groenten en fruit

Het is een vaststaand gegeven dat veel mensen te weinig groenten en fruit eten. We eten te veel maar zijn tegelijkertijd ondervoed als men naar de vitamines kijkt. Het voedingscentrum geeft als richtlijn  tweehonderd gram groenten en twee tot drie stukken fruit per dag.

Tips

  • Supplementen worden het best drie maal daags tijdens of na de maaltijd genomen.
  • Supplementen moeten regelmatig gebruikt worden.
  • Neem geen grote dosissen zonder overleg met je arts.
  • Bij hartkwalen, hoge bloeddruk of diabetes dien je eerst je arts te raadplegen alvorens je start.
  • Kies voor supplementen van natuurlijke herkomst.
  • Vervang voedingsmiddelen nooit door supplementen. Zij zijn enkel een aanvulling op je gezonde eetpatroon. 

Tot slot

Iedereen is anders en heeft andere levensgewoonten. Het is belangrijk om zelf vast te stellen welke voedingsstoffen je mogelijk tekort hebt. Mensen die geen specifieke klachten hebben en een normaal gezond eet- en bewegingspatroon hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. De meeste mensen die gewoon gezond eten, hebben doorgaans geen tekorten. Als je vaak moe bent of bepaalde fysieke klachten hebt, kan je best een langsgaan bij een diëtist of je huisarts.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in