Zweetvoeten, ook wel hyperhidrosis plantaris genaamd, een probleem waar vele mensen last van hebben. Wat zijn de oorzaken, hoe kun je zweetvoeten behandelen?

Zweetvoeten. Heel veel mensen hebben er last van. Ze trekken hun schoenen dan ook liever niet uit als er meerdere mensen in de buurt zijn, omdat het een uiterst onaangename geur verspreidt. En dat terwijl je toch een goede hygiëne in acht neemt. Je wast je voeten regelmatig, maar toch heb je aan het einde van de dag last van een uiterst vervelende geur. Het kan bij iedereen gebeuren. Maar hoe ontstaan zweetvoeten nou eigenlijk?


Wat zijn zweetvoeten en hoe ontstaan ze nou eigenlijk?
Met zweetvoeten bedoelt men over het algemeen voeten die een uiterst onaangename geur, of liever gezegd stank, produceren. Welbekende termen voor zweetvoeten zijn tenenkaas en stinksokken. Deze stank komt voort uit geuren die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd.  Schimmels en bacteriën kunnen het beste op vochtige en warme plekken groeien, waar ze meer dan genoeg voedingstoffen in de vorm van huidschilfers kunnen vinden. De voeten zijn hiervoor dus ideaal, aangezien deze de hele dag in schoenen en sokken verscholen zitten.


Het hebben van zweetvoeten hoeft niet per se te betekenen dat je voeten gaan stinken. Ook kun je gewoon last hebben van voeten die overmatig veel zweten. De medische term hiervoor is hyperhidrosis, een aandoening waarbij ontzettend veel zweet wordt aangemaakt. Dit kan overigens ook in de oksels en op de handpalmen voorkomen. Bij mensen die deze aandoening bij hun voeten hebben zijn de voeten continu nat en voelen ze veelal koud aan. Ook is het zo dat de huid onder de voeten hierdoor behoorlijk rimpelig wordt. De oorzaak hiervan is de overmatige zweetproductie. Ook lijken de zweetvoeten vaak verweekt. Het is natuurlijk, gezien de vochtige omstandigheden die hyperhidrosis tot stand brengt, heel goed mogelijk dat de voeten gaan stinken. Veel mensen met deze aandoening hebben hier ook last van. Toch is het iets anders als de zweetvoeten waar mensen normaliter naar refereren.


Al met al zijn zweetvoeten alles behalve aangenaam. Niet alleen omstanders, maar ook degene die de zweetvoeten heeft, ervaart er ontzettend veel hinder van. Gelukkig zijn er verschillende methodes en middelen om die zweetvoeten te behandelen en dus de stank te verminderen.


Hoe kom ik van mijn zweetvoeten af?
Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden om van zweetvoeten af te komen. Ten eerste is het belangrijk ervoor te zorgen dat je schone voeten hebt. Twee keer per dag je voeten wassen klinkt misschien overbodig, maar het zal je toch echt helpen om de bacteriën minder kans van slagen te geven. Zorgen voor goed schoeisel helpt ook. Als je open schoenen of schoenen met gaatjes draagt, zal er lucht bij je voeten komen, waardoor de kans op zweetvoeten aanzienlijk kleiner wordt. Zorg er trouwens ook voor dat je iedere dag schone sokken draagt, het liefst van katoen.


Misschien financieel niet altijd haalbaar, maar een regelmatig bezoek aan een pedicure om je voeten grondig te laten behandelen kan zeker geen kwaad. Zelf goed voor je voeten zorgen is goed, maar bij de pedicure krijg je net dat beetje extra aandacht die je voeten nodig zijn. Indien je last hebt van overtollig eelt, kijk dan hier voor meer informatie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in