De aanschaf en het gebruik van drones als vrijetijdsbesteding wordt steeds populairder in Nederland. Een drone is een onbemand soort vliegtuigje die op afstand bestuurd kan worden. Een drone heeft veel weg van een helikopter, omdat er verschillende wieken op gemonteerd zijn. Op dit moment is er enigszins regelgeving betreffende het gebruik van drones. De vraag is dan ook hoelang dit nog goed gaat en of het geen gevaar op kan leveren voor de commerciële luchtvaart.

Regelgeving

Drones wordt veel gebruikt als hobby en is sinds een aantal jaar steeds populairder geworden. Eerst was er nog zeer weinig regelgeving betreffende het gebruik van drones. Daarom heeft de Rijksoverheid van Nederland hier verandering in gebracht. Daarom moeten bestuurders van een drone zich sinds kort houden aan de regeling modelvliegen. Hierin staat de regel dat een drone niet mag vliegen boven mensenmenigten en bebouwing. Ook mogen drones niet zomaar ingezet worden voor commerciële doeleinden. Ook moeten drones op een veilige afstand vliegen van gebouwen, vliegvelden en objecten. Het is natuurlijk wel mogelijk om drones te gebruiken voor commerciële doeleinden. Deze personen die een drone met een commerciële functie gebruiken dienen een certificaat te hebben. Dit certificaat wordt verkregen als de persoon in kwestie een brevet heeft, de drone aan de luchtwaardigheidscriteria voldoet en deze een operations manual heeft. Deze regelgeving is waarschijnlijk het begin van meer regels en regulering ten aanzien van de alsmaar toenemende, vliegende drones. Als iedereen zich aan bovenstaande regelgeving houdt, kan er gezegd worden dat het gebruik van drones weinig gevaar kan opleveren. Maar zoals wel vaker het geval is met technologische ontwikkelingen, de drones worden steeds geavanceerder en gemakkelijker om te besturen. Ook wordt het mogelijk om steeds hoger met deze drones te vliegen, waardoor het commerciële vliegverkeer wel degelijk in gevaar gebracht kan worden. Niet alle soorten vliegverkeer bevinden zich namelijk hoog in de lucht, denk luchtballonnen en sportvliegtuigen.

 

Populariteit neemt toe

De besturing van drones is nu al mogelijk door kinderen, waardoor de kans groter is dat er wat onvoorspelbaars kan gebeuren. Ook de ontwikkelingen en populariteit betreffende de huidige en nieuwe drones maakt het product goedkoper op de markt. Hierdoor nodigt het meer uit om een drone te kopen en hiermee aan de slag te gaan. Ook de opkomende e-commerce over de gehele wereld maakt het mogelijk om producten goedkoper en sneller in huis te hebben. Eenmaal een drone aangeschaft lijkt het kinderlijk eenvoudig om het te laten vliegen. Natuurlijk zijn er zoals eerder vermeld regels, waaraan iedereen die een drone gebruikt, zich dient te houden. Echter is het moeilijk om deze regels te handhaven en controleren, omdat hier simpelweg geen tijd voor is in de huidige samenleving. Meer controle is eigenlijk nodig, maar het is lastig om deze controles uit te voeren. Met bovenstaand verhaal is het zeker niet de bedoeling om de populariteit van drones naar beneden te brengen. Echter is het wel van belang om stil te staan bij de gevaren die een drone met zich mee kan brengen. Het is zeker niet zomaar speelgoed wat te allen tijde op alle plaatsen gebruikt kan worden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met deze techniek om te gaan, maar natuurlijk nog wel te blijven genieten van dit zeer dynamisch luchtvaartuig. Er zitten dus voor- en nadelen aan het gebruik van drones voor verschillende doeleinden. Aan de ene kant is het een leuk, fraai stukje speelgoed wat in een korte tijd steeds populairder is geworden. Aan de andere kant kan het een gevaar opleveren voor de samenleving als de populariteit nog verder toeneemt en de technieken steeds geavanceerder worden.

Bron: Rijksoverheid, 2015. Veilig gebruik drones. Geraadpleegd op 14-12-2015, van de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/inhoud/veiligheid-drones

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in