Sigaren worden tegenwoordig in verscheidene landen geproduceerd, waaronder Cuba, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Brazilië en de Filippijnen. Cubaanse sigaren worden als de beste ter wereld beschouwd, ook al zijn ze in de Verenigde Staten sinds de instelling van het embargo door president Kennedy in 1962 illegaal. De kwaliteit van sigaren uit andere landen is de laatste jaren drastisch verbeterd en kan zich in veel gevallen  meten met die van de Cubaanse.

Bij het kiezen van een kwaliteitssigaar zijn er heel specifieke, aan het roken voorafgaande kenmerken waar je op moet letten, zoals constructie en aroma. Een goed gemaakte sigaar is soepel gerold, maar niet te strak. Wees niet bang je tabakshandelaar om hulp en advies  te vragen. Een smakelijke sigaar moet worden genoten bij een grote maaltijd, niet op een lege maag. Een beginner zal willen beginnen met een milde sigaar, bijvoorbeeld een Macanudo, en dan pas overschakelen op complexere smaken.  Wat je ook doet, onthoud één ding: niet inhaleren. Neem gewoon een trek, laat de smaak in je mond rondgaan en blaas de rook dan uit.

Als je een bepaalde sigaar hebt gekozen, is het van cruciaal belang hem goed vochtig te houden. Een uitgedroogde sigaar zal onregelmatig en te snel branden; een te vochtige sigaar trekt niet goed. In een humidor (een bewaarkist waarin sigaren vochtig blijven) blijven je sigaren maandenlang, soms jarenlang goed. Humidors zijn er in verschillende maten en prijzen en zijn een prima investering voor iemand die het genot van een sigaar echt kan waarderen en voor wie het geen bevlieging is. Als je een echte sigaarliefhebber wilt worden is een humidor een must.

 Van Mark Twain is de uitspraak: ‘Als ik in de hemel niet mag roken, ga ik er niet heen.’ Velen hebben deze filosofie overgenomen. Het verschijnsel is moeilijk te negeren. De sigarenindustrie leidde tot voor een paar jaar een sluimerend bestaan, maar heeft een ongelooflijke comeback gemaakt. Sigarenfabrikanten melden momenteel recordverkopen en kunnen de bestellingen niet bijhouden. Er wordt gretig geïnvesteerd als een sigarenfirma een beursgang maakt. Een humidor die van John F. Kennedy is geweest, bracht afgelopen jaar op een veiling een verbluffende half miljoen dollar op.   

Waar komt die plotselinge opleving in populariteit vandaan? De meeste deskundigen schrijven de groei toe aan een aantal factoren. Hollywoodsterren als Arnold Schwarzenegger en Mel Gibson hebben op de omslag van bekende tijdschriften gestaan terwijl ze hun favoriete sigaartje roken. George Hamilton heeft met succes een sigarenassortiment gelanceerd onder het merk H. Upmann en heeft kort geleden in het New York, New York Hotel & Casino in Las Vegas een sigarenbar geopend met zijn naam. Zelfs vrouwen, die vroeger werden gestraft als ze sigaren rookten, hebben er een passie voor ontwikkeld en consumeren ze in recordaantallen.

Feiten en aantallen even buiten beschouwing gelaten, wat maakt sigaren nu zo populair? Simpel gesteld, ze smaken lekker, en net als bij wijn verschillen de smaakkenmerken van sigaar tot sigaar,  zelfs binnen een bepaald merk. De smaak van sigaren kan variëren van zacht tot romig, tot kruidig en peperachtig aan toe, zoals Cubaanse sigaren kunnen smaken.

Hoe lang die sigarenrage nog duurt is niet te zeggen, maar de meeste deskundigen van de branche zijn het erover eens dat het nog zeker drie of vier jaar zal duren voor de belangstelling verflauwt. Reken er maar op dat de prijzen gaan stijgen naarmate meer consumenten gaan meedoen en verwacht nog meer fluctuaties als het embargo tegen Cuba wordt opgeheven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in