Misschien wilde je wel graag een vriend of vriendin maar leek het wel of niemand leuk genoeg is. Dus als je dan wel iemand tegenkomt waar je super verliefd op wordt, dan wordt je geest zo vertroebeld en kun je door een mega grote roze bril kijken. Maar is hij of zij in werkelijkheid echt zo leuk en is de relatie wel in evenwicht en gezond?

Ieder mens die verliefd is ziet in het eerste stadium van de relatie alleen maar de leuke en mooie kanten van de ander. Je vindt hem of haar de mooiste, knapste, coolste persoon die er rondloopt. Je wilt het liefst de hele dag bij die persoon zijn, ermee praten,  vasthouden, zijn of haar aandacht ????.
En zelf ben je ook op je leukst. Je staat uren voor  je kledingkast voordat je de deur uitgaat, zorgt dat je er altijd leuk uitziet en lekker ruikt. Ook ben je qua persoon de leukste versie van jezelf.

Toch kan het zijn dat je ondanks deze roze bril af en toe opvallende dingen van de ander ziet. Dingen die je in eerste instantie wegwuift omdat je zo verliefd bent maar die na verloop van tijd toch bij je gaan borrelen.

Je merkt bijvoorbeeld dat de andere persoon de waarheid nogal eens kan verdraaien. Of vaak liever met zijn of haar vrienden afspreekt dan met jou. Of dat er vervelende opmerkingen worden gemaakt in bijzijn van vrienden. Of dat de ander zich voor je schaamt tegenover bv. ouders.

Maar het kan nog veel erger. Een tik uitdelen bijvoorbeeld of gedwongen worden tot (sexuele) daden waar de ander nog niet aan toe is, en zo kunnen we nog aardig wat voorbeelden noemen.

Om je een leidraad te geven wat een gezonde relatie inhoud zijn de volgende puntjes voor je op een rijtje gezet;

Respect
Respect hebben voor elkaar is een van de belangrijkste dingen in een relatie. Je hoeft ook niet altijd dezelfde mening te hebben over bepaalde zaken, maar je moet elkaars mening wel respecteren. Luisteren naar elkaar is ook een vorm van respect tonen.
Respect in een relatie betekent dat beide personen waarde hechten aan wie de ander is, de ander probeert te begrijpen en deze nooit zal uitdagen om over zijn/haar eigen grenzen te gaan.

Vertrouwen
Je moet leren op elkaar te kunnen bouwen. Als je voor elkaar kiest moet je elkaar ook kunnen vertrouwen. Gezonde jaloezie in een relatie is niet erg en is een gezonde emotie maar zorg ervoor dat de jaloezie niet ziekelijk wordt. Je kunt geen gezonde relatie hebben als je elkaar niet vertrouwd.

Eerlijkheid
Dit gaat hand in hand met vertrouwen want het is moeilijk iemand te vertrouwen als een van jullie niet eerlijk is. Heb je je vriend of vriendin ooit betrapt op een grote leugen? De volgende keer in een zelfde soort situatie zul je degene minder snel geloven en gaat het vertrouwen wankelen. Zorg dus dat je eerlijk blijft ook al is dat soms moeilijk.

Ondersteuning
Er wordt niet voor niets gezegt: “in voor-en tegenspoed”.
Een relatie lijkt een stuk makkelijker als alles goed gaat en er geen vuiltje aan de lucht is, maar een relatie krijgt diepgang als je er voor elkaar bent, ook in moeilijke tijden. Een overlijden in de familie, ziekte, tegenvallende schoolprestaties. Zorg ervoor dat je elkaar een schouder biedt om op uit te huilen.

Gelijkheid
Een relatie is geven en nemen. Samen de leuke dingen doen, maar ook samen de rotklusjes opknappen. Als je besluit samen te gaan wonen is gelijkheid nog meer van belang. Houd rekening met de ander. Maak een goede verdeling in de taken in huis en hou je er aan. Neem samen de beslissingen in moeilijke keuzes.

Aparte identiteiten
Ook al hoor je bij elkaar en woon je misschien samen, het is belangrijk om je eigen ding te blijven doen. Blijf je vrienden bezoeken, ga lekker je eigen sport doen en blijf jezelf. De ander is immers verliefd op je geworden om wie je bent en wat je deed. Als je je verandert voor een ander lever je dingen van jezelf in. Blijf je interesses ontwikkelen, voel je persoonlijk vrij in je relatie en geef de ander daar ook de ruimte toe.

Blijf communiceren
Als je dingen dwars zit is het soms makkelijker om te denken, “ach laat maar” dan erover te beginnen en te proberen het te verduidelijken. Niet doen! Krop de dingen niet te lang op maar praat erover. De ander kan namelijk geen gedachten lezen en de enige manier waarop je elkaar steeds beter leert kennen is door de blijven communiceren. Of je nou 20 jaar bij elkaar bent of nog maar een paar maanden. Communiceren zal altijd nodig blijven. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in