Giardia is een parasiet die in de dunne darm van veel diersoorten leeft. Bij honden is het de meest voorkomende parasiet. Hoewel de honden vaak geen ziekteverschijnselen hebben, is een behandeling noodzakelijk. Zonder behandeling met Panacur of Metrazol kan Giardia soms leiden tot groeistoornissen.

http://www.tekststudiocasper.nl

 

Iedere hondeneigenaar kent het fenomeen: je hond is aan de dunne. Meestal gaat het om een virusje doordat je hond weer eens iets goors van straat heeft gegeten. Vaak gaat het virus met een paar dagen vanzelf over. Maar het kan ook ernstiger zijn. Diarree bij de hond door Giardia wordt vaak niet onderkend.

Eencellige organismen

Giardia is een flagellaat. Flagellaten zijn eencellige organismen die leven in het darmstelsel. Ze leven van de voedingsstoffen die het dier tot zich neemt en verstoren de opname van voedingsstoffen. 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door Giardia. Vooral honden met verminderde weerstand en jonge honden worden erdoor getroffen.

Als je hond weken (of zelfs maanden) last heeft van diarree, laat hem dan testen op Giardia. Giardia geeft een brijachtige, stinkende ontlasting. Er kan slijm of bloed bijzitten. Soms zijn de honden misselijk, maar het heeft  meestal geen effect op hun eetlust.

Giardia kent twee stadia:

1.       Het parasietenstadium in de dunne darm (trofozoiet). Vermeerdering vindt plaats door tweedeling. Uit elke trofozoiet kan een soort eitje, een cyste ontstaan. Uit de cyste komen twee trofozoieten vrij. In de dunne darm hechten de trofozoieten zich aan de darmwand met zuignappen en veroorzaken diarree. Ttrofozioeten kunnen weer cysten worden

2.       De zeer besmettelijk cysten zijn in de ontlasting aan te tonen. Na uitscheiding is de cyste weken, zelfs maanden besmettelijk.

Giardia is een zoonose, dit betekent dat ook mensen Giardia kunnen krijgen.

Symptomen Giarda

De Giardia infectie heeft behalve de stinkende ontlasting, een slechte voedselverwerking, gewichtsverlies en lusteloosheid tot gevolg. Volwassen dieren vertonen vaak helemaal geen symptomen, maar kunnen wel voor besmetting zorgen.

Diagnose

De diagnose Giardia is moeilijk te stellen omdat periodes met en zonder diarree elkaar afwisselen. Door middel van een 'snaptest' kan een snelle diagnose worden gesteld. De dierenarts vraagt je drie keer ontlasting van je hond te verzamelen. Deze onwelriekende verzameling lever je in bij de dierenarts en vaak hoor je dezelfde dag of je hond Giardia heeft opgelopen.

Behandeling Giardia

Giardia kan onbehandeld vervelende gevolgen hebben. De hond kan lusteloos worden en gewicht verliezen. Bovendien kan de darmwand worden aangetast waardoor de hond onvoldoende voedingsstoffen uit het eten haalt.

Onze hond werd op de leeftijd van 7 maanden behandeld met Panacur. Vanwege het besmettelijke karakter van Giardia moeten ook andere honden in het gezin behandeld worden. Daarna is hij nog behandeld met Metrazol. Helaas is bij veel dieren een kuur niet voldoende.

Soms is de Giardia bestreden en houdt de diarree toch aan. Dan kun je overstappen op hypoallergeen eten (bijvoorbeeld Royal Canin Gastro Intestinal) en met een middel dat verteringsverbeterende enzymen bevat. Wij hebben de hond Probioforte gegeven. Als je erop tijd bij bent en je hond wordt adequaat behandeld is er niet veel reden tot grote zorgen. Jammer is het wel als je prachtige pup getroffen wordt door deze parasiet.

Jouw hond ziek

Het is al niet prettig om elke morgen stinkende ontlasting in de slaapomgeving van de hond aan te treffen, het is ook vervelend om een aantal keren per nacht in de kleren te springen omdat je hond aangeeft dat hij weer naar buiten moet, maar vooral is het naar dat je hondje even niet helemaal gezond is.

Er zijn hondeneigenaren waar de poep van de hond maandenlang het belangrijkste gespreksonderwerp is. Er zijn zelfs hondenbezitters die een schema hebben ontworpen waarop de kwaliteit van de ontlasting wordt aangetekend. Een troost is dat je alles weer gauw vergeten bent als je pup zonder kleerscheuren door een Giardia periode heenkomt.

Jouw hond weer gezond

Onze hond is na een aantal kuren genezen verklaard. Toch blijven de darmen een zwak punt en moeten wij hem regelmatig behandelen met Finidiar (middel tegen diarree). Telkens als er iets van een darmvirusje heerst, heeft onze hond ook. En hoewel hij verder gezond is, zitten we toch regelmatig bij de dierenarts omdat hij weer diarree heeft. Een gevolg van de Giardia, inmiddels bijna twee jaar geleden? Ik ben bang van wel.

Jouw hond verzekeren

Behalve dat het voor de hond naar is en dat jij je elke keer weer zorgen maakt, is een ziekte als Giardia een kostbare aangegelegenheid. Wij zijn blij dat we onze hond nog verzekerd hebben voordat wij hem hebben opgehaald. Wij hebben gekozen voor 'Proteq Dier en Zorg'. We zijn uitermate tevreden over Proteq Dier en Zorg en alle declaraties worden razendsnel behandeld en betaald.

 


 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in