Een partner vinden en erachter komen of diegene perfect bij jou past en jij bij hem of haar. Dit zijn vragen die veelvuldig aan bod komen binnen de kennis- en vriendenkring. Het levert de vrijgezel verschillende ervaringen, visies en meningen op. Op zoek naar echte harde data brengt men bij het handboek van de Australische Adrienne Burgess: de perfecte partner vinden en houden. Het boek staat vol zelftests, checklists en tips hoe echte liefde herkent kan worden. Het boek is, kort samengevat, een stappenplan waaruit bruikbare aspecten gehaald kunnen worden wat betreft de zoektocht naar een partner.

Aandacht aan jezelf besteden

Adrienne Burgess is erg duidelijk over het uiterlijk. Dit is een belangrijk aspect bij de eerste ontmoeting, namelijk de eerste informatie die men heeft van iemand. Wees wel attent op het feit dat de conclusies op basis van uiterlijk niet hoeven te kloppen met het innerlijk. Uit onderzoek is wel gebleken dat mooie mensen worden beoordeeld als slimmer, aardiger en succesvoller. Lekker in je vel zitten en zelfvertrouwen uitstralen draagt ook bij aan het aantrekkelijker zijn volgens Burgess.

Houd de ogen open

De meest gebruikelijke manier waarop partners elkaar ontmoeten is via persoonlijke netwerken. Belangrijk buiten deze netwerken is dat je goed om je heen dient te kijken. Hieronder een aantal tips:

 • Wees aardig tegen de omgeving en ben pro-actief
 • Neem uitnodigingen aan en nodig zelf uit
 • Leef en ga leuke dingen ondernemen
 • Verander van stek en bezoek andere kroegen
 • Volg een cursus sociale vaardigheden indien je niet gemakkelijk contact legt
 • Denk eraan dat elke ontmoeting een opening is naar een nieuw netwerk

Naast de bovenstaande tips zijn er meer mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Wat te denken van een hobby of sport uitoefenen. Zeker voor mensen met minder zelfvertrouwen kan dit een gevoel van ontspanning zijn als ze met iets leuks bezig zijn. Daarnaast kan het werk een nieuwe liefde opleveren, al is de werkvloer een omgeving die niet prettig is als het even niet goed gaat of als het misloopt. De internetliefde is tevens definitief doorgebroken momenteel en steeds meer mensen vinden via deze weg een geschikte partner.

Eerst afstand houden

Zowel mannen als vrouwen geven een hoge waardering aan partners die in hun ogen onafhankelijk zijn en zelfverzekerd overkomen. Een zinning advies luidt ook om in de beginfase enige afstand te houden. Niet te gretig overkomen en niet aangeven dat je heel de week beschikbaar bent. Je verpest je kansen niet als je iemand vraagt voor een uitje. Doe het alleen niet te snel maar wacht er ook weer niet te lang mee.

Is er liefde ja of nee?

Hoe belangrijk is liefde op het eerste gezicht? De meeste mensen weten binnen 2 maanden wel of ze echt verliefd zijn. Belangrijk hierbij is wat de verschillen zijn tussen "op iemand vallen" of "echte liefde". Vraag jezelf af waarom je een relatie instapt. Is het vanwege het uiterlijk, dan is lust de belangrijkste drijfveer. Redenen van buitenaf, zoals leuke vrienden, maakt de toekomst vaak minder leuk dan wanneer het innerlijke redenen zijn zoals het fijne gevoel dat je hebt als je bij diegene in de buurt bent. Gevoelens van vriendschap worden vaak onderschat, al zijn deze van groot belang. Als deze namelijk in de beginfase al sterk aanwezig zijn, dan heb je een belangrijk ingrediënt te pakken voor een langdurige relatie.

De alarmbellen niet negeren

Sta je aan het begin van een wervelende liefde, dan zijn er de volgende zaken die dit gevoel negatief kunnen bëinvloeden, namelijk:

 • in competitie zijn met je partner
 • het gevoel hebben dat liefde pijn doet
 • vele hoogte- en dieptepunten in de relatie
 • het fysieke gedeelte vind je het belangrijkste
 • redenen betreft de buitenkant voeren de relatie aan

De succesfactoren

Als je beiden evenveel om elkaar geeft, wordt de relatie alleen maar serieuzer. Hoe succesvol die daadwerkelijk gaat worden is niet bekend, al heeft Burgess wel een aantal succesfactoren die hierbij kunnen helpen:

 • sterke liefdegevoelens hebben voor je partner, bijvoorbeeld bewondering of tederheid
 • betrokkenheid
 • naast fysieke aantrekkingskracht ook een sterke vriendschapsband
 • allebei even aantrekkelijk
 • aantal vorige relaties ongeveer gelijk aan elkaar

Volgens het handboek?

Verliefdheid overkomt je en een handboek hoef je daarbij niet te gebruiken. Wel staan er in het handboek van Adrienne Burgess bruikbare tips waar je aan kunt denken als je net iemand leuks hebt leren kennen en erachter wilt komen of je echt de ware liefde gevonden hebt. Ben je daadwerkelijk verliefd, geniet er dan van met volle teugen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in