Lesbos behoort tot de grootste eilanden van Griekenland en ligt vlak bij de Turkse kust. Ieder jaar bezoeken zo’n 16.000 Nederlanders het eiland. Vooral in de zomer is het populair, vanwege de heerlijke temperatuur.

Algemeen

Lesbos ligt tussen de eilanden Chios en Limnos. Vanaf het strand is de kust van Turkije te zien. Lesbos is een groen eiland en staat bekend om de goede olijfolie. Overal op het eiland zijn dan ook olijfbomen te vinden. Verder beschikt Lesbos over goede wegen en zijn er verschillende mooie stadjes over het eiland verspreid.

De woorden lesbienne en lesbisch komen van de naam Lesbos. Op dit eiland was een dichteres, Sappho, die haar liefde voor vrouwen al in de zevende eeuw voor christus opschreef. Zij was de eerste vrouw in de geschiedenis die over deze gevoelens schreef. De term lesbisch wordt overigens pas vijftig jaar gebruikt.

Steden

Mytilini

Mytilini is de hoofdstad van Lesbos. In deze stad wonen ongeveer 30.000 inwoners. De stad ligt op een heuvel waardoor de straatjes steil omhoog lopen. Bovenin de stad staat een prachtige burcht. Het is een hele klim om deze burcht te kunnen bereiken. Door de kleine, smalle straatjes kunnen auto’s de stad niet in rijden. Wel kunnen ze parkeren vlak voor de stad.

Aan het begin van de heuvel waar Mytilini op gebouwd is, ligt de haven. Hier bevinden zich verschillende gezellige restaurantjes en terrasjes. Achter de haven begint de winkelstraat met kleine toeristische winkeltjes die ’s avonds vaak nog na tien uur open zijn. Ook zijn er een aantal goede cocktailbars langs de zee.

Petra

Vanaf Mytilini is het stadje Petra te zien. Petra heeft een lang zandstrand dat veel toeristen trekt. Ook hier zijn een aantal toeristische winkels te vinden.

Molyvos

Molyvos ligt in het noorden van Lesbos en is een schilderachtig plaatsje. Deze plaats is toeristisch maar heeft toch nog de originele Griekse sfeer. Langs de haven liggen verschillende kleine terrasjes. Ook zijn er kleine winkelstraatjes met souvenirwinkeltjes.

Bezienswaardigheden

Versteende Woud

Het Versteende Woud is een uniek bos, nergens in Europa is iets vergelijkbaars te vinden. In dit gebied van 15.000 hectare liggen bomen die versteend zijn geraakt na verschillende vulkaanuitbarstingen. Deze fossielen zijn ongeveer twintig miljoen jaar oud. In het park zijn verschillende bomen te zien die niet meer onder de stenen grond liggen. Hier kan een wandeling van ruim twee kilometer gemaakt worden langs deze bomen.

Geneeskrachtige bronnen

Op Lesbos zijn zes geneeskrachtige bronnen te vinden. Uit deze bronnen stroomt warm of heet water. Dit water zou een geneeskrachtige werking hebben. Deze bronnen zijn verspreid over het eiland te vinden. Zo bevindt een van de bronnen zich op een klein stukje rijden van Mytilini. Het water stroomt hier onder een steen vandaan de zee in. Het kleine plasje water dat deze bron vormt is erg heet en zou volgens de Grieken geneeskrachtig zijn. Daarom is er vlak boven de bron een badhuis gebouwd waar je kan baden in het bronwater.

www.griekenland.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in