Na een flink avondje stappen word je de volgende ochtend tot je eigen verbazing in een vreemd bed wakker. Terwijl je versuft om je heen kijkt, vraag je jezelf ook nog af wie degene is die naast je ligt. De volgende dag zie je dat in de verte jouw afspraakje enthousiast met een roos op je af komt rennen. Ook daar had je niet echt op gerekend. De enige vraag die jij op dat moment nog aan jezelf kan stellen is: ‘hoe kom ik hier in godsnaam uit?'
One-night stands
Je bent in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk voor jouw one-night stand. Vaak is alcohol (met name op vakantie) de aanleiding voor een kortstondig avontuurtje. Al heb je nog zoveel spijt dat je het nodige hebt gedronken de afgelopen avond, je kunt de tijd helaas niet meer terugdraaien. Blijf daarom dus gewoon jezelf en begin niet te morren over het feit dat je normaal gesproken nooit met die persoon mee zou zijn gegaan. Je hebt het immers tóch gedaan.
‘Niemand zal je geloven als je heel onschuldig opbiecht dat dit je eerste one-night stand was.’
Wanneer jullie samen wakker worden, hangt er altijd een bepaalde sfeer. Probeer daarom goed op de signalen van de ander te letten. Als je bijvoorbeeld gevraagd wordt te gaan douchen, dan weet je min of meer al dat hij/zij je het liefst zo snel mogelijk de deur uit wil hebben. Wil je daarentegen zelf het liefst zo snel mogelijk weg, dan is het best toegestaan om een geloofwaardig excuus te gebruiken. Het kan ook zo zijn dat je degene naast je wel degelijk leuk vindt! Wees dan niet bang en vraag gewoon eens naar zijn of haar telefoonnummer. Wie weet wat daar nog uit kan ontstaan. Verder is het ook aan te raden om altijd op een goede manier afscheid te nemen en nog even met elkaar te praten over hoe jij en de ander de nacht beleefd hebben.
Daten
Een andere situatie die vrijwel iedereen al eens heeft meegemaakt is natuurlijk de welbekende ‘date’. En ook bij een date kun je weleens in een situatie terechtkomen waar je vooraf liever niet op had gehoopt.
‘De date verliep echt geweldig. Tot het moment dat ik een grapje maakte en ik haar voor het eerst hoorde lachen.’
Al vanaf het moment dat je elkaar treft kun je afgeknapt zijn op je date. Je kunt aardig schrikken van de kleding die je date heeft aangetrokken, terwijl je opeens ook een onaangename geur ruikt, omdat hij/zij een slechte adem heeft of naar zweet stinkt. Ook als je eenmaal in gesprek of aan het eten bent kunnen er talloze afknappers en irritaties ontstaan. Geen humor, slechte tafelmanieren, teveel alcohol drinken, weinig te vertellen hebben, een storende lach, verhalen over exen of dom overkomen zijn daar de belangrijkste voorbeelden van. Gespannen of zenuwachtig zijn vlak voor je afspraakje is heel normaal, maar je zult merken dat je jezelf tijdens je date een stuk zelfverzekerder voelt, als je goed bent voorbereid.
Maak het jezelf makkelijk
Een voordeel is dat een eerste date, al heb je het prima naar je zin, sowieso niet lang hoeft te duren. Een uur of 2 kan al voldoende zijn. Wanneer je al vrij snel in de gaten krijgt dat je liever geen tweede keer wil afspreken met de persoon die tegenover je zit, dan zit je daar meestal dus geen hele avond aan vast. Probeer in ieder geval zo beleefd mogelijk te blijven en je toch nog enigszins in te leven in je date. Zo voel je meestal wel aan of je een grapje kunt maken, zonder diegene daarmee onbewust te kwetsen. Tevens is het ook belangrijk om een goede plek voor je date uit te kiezen. Ga bij voorkeur liever niet meteen een hele avond uit eten, maar kies liever voor een gezellig café. Als je date je echt niet aan staat kun je makkelijk wat sneller opstappen.
Tot slot is het belangrijk om tijdens een avondje stappen of tijdens een date altijd naar je gevoel te blijven luisteren. Als je gevoel zegt om gewoon eens iets af te spreken met die persoon waar je stiekem toch wel benieuwd naar bent, aarzel dan niet en vraag hem/haar gewoon op date! Mocht het later alsnog tegenvallen, dan ben je in ieder geval weer een ervaring rijker. En daar kun je altijd weer van leren.