Jongeren in discotheken ergeren zich aan het grote aantal dertig- en veertigplussers in de clubs. Twee derde van de jonge discogangers pleit daarom voor een maximumleeftijd. Dit bleek uit onderzoek van YoungVotes in samenwerking met Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

YoungVotes is een onderdeel van De Vos & Jansen Marktonderzoek. In samenwerking met de ondernemersorganisatie Koninklijk Horeca Nederland vroeg het bureau 500 stappers tussen de 13 en 25 jaar om hun mening met betrekking tot de leeftijd van discotheekbezoekers. Hieruit bleek dat zestig procent van de jongeren wil dat ouderen de toegang tot dansclubs wordt ontzegd door middel van een maximale leeftijdsgrens.

Hoe ouder de ondervraagde, hoe hoger de door hem / haar voorgestelde maximumleeftijd, bleek uit het onderzoek. Zo stelden 21 tot 25-jarigen 39 jaar als maximumleeftijd voor, maar door 17 tot 20-jarigen werd een grens van 32 jaar als maximale leeftijd gezien. Jongeren tussen de 13 en 16 jaar waren zelfs van mening dat 30-plussers de clubs helemaal niet meer in zouden moeten komen: zij stemden voor een maximale leeftijdsgrens van 29 jaar.

Minimaal en maximaal

De ondervraagde jongeren geven aan zich onprettig te voelen wanneer er ook 'ouderen' op de dansvloer staan. 'Ze feesten liever met mensen van hun eigen leeftijd', zegt Sandra van den Dungen van De Vos & Jansen Marktonderzoek. Ook te jonge discogangers worden daarom niet op prijs gesteld. De minimale leeftijdsgrens ligt tegenwoordig in veel clubs op 16 jaar, maar gemiddeld stemden de 500 stappers voor een minimumleeftijd van 17 jaar. Discotheken blijken zelfs baat te hebben bij een goed gecontroleerde leeftijdsgrens, want een kwart van de jongeren gaf aan vaker naar een club te gaan wanneer er goed op deze grens wordt gelet. 

Verboden maximale leeftijdsgrens

In tegenstelling tot een minimale leeftijdsgrens is een maximale leeftijdsgrens bij de wet verboden. Toch kunnen discotheekeigenaren onder deze regel uitkomen door bijvoorbeeld themafeesten te organiseren voor bepaalde leeftijdsgroepen. Hierin wordt door middel van muziekkeuze een bepaald publiek getrokken. De jaren-zeventig-feesten zijn bijvoorbeeld erg populair. De themafeesten zijn enorm in opmars en worden in steeds meer clubs geïntroduceerd.            

 

http://www.tsapper.nl/nieuwskijk.php?nieuwsId=33 
http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/1955865/___Maximum_leeftijdsgrens_aan_bezoek_discotheek___.html 
http://www.missethoreca.nl/1068367/cafe/cafe-nieuws/WeerOudereJongereU

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in