De 56-jarige bergbeklimmer Ronald Naar overleed zondag 23 mei 2011 tijdens de afdaling van de meer dan 8000-meter hoge Cho Oyu. Tijdens de afdaling raakte hij onwel en overleed ter plekke. 

 Prestaties

Al tientallen jaren was Ronald Naar het icoon van de bergsport. Zo was hij de eerste Nederlander die de beruchte Eiger-noordwand beklom en wist hij als eerste mens voet te zetten op tien verschillende bergtoppen. Ook was Naar de eerste Nederlander die de 'seven summits' binnenhaalde: hij beklom de hoogste bergen van elk continent, waaronder de Mount Everest en de Kilimanjaro.

Naar wist als eerste Nederlander de bergsport tot beroep te maken. Hij gebruikte zijn klimervaringen voor trainingen in leiderschap en teamverband, bracht bijna twintig boeken uit, zoals 'Leven en dood op de Mount Everest' en publiceerde jaarlijks een kalender.

Zware dagen

De Cho Oyu bevindt zich in Tibet en ligt in de centrale Himalaya, niet ver van de Mount Everest. De beklimming van deze berg geldt als relatief eenvoudig voor een berg hoger dan 8000 meter. Ondanks dit bleek dat Naar de dagen voorafgaand aan zijn dood als zwaar beschouwde. 'Hemel en hel liggen dicht bij elkaar', twitterde hij. Voordat Naar aan de tocht begon, is hij, zo liet een klimpartner weten, nog uitgebreid medisch getest. 

Ruzies en beschuldigingen

Naar had regelmatig meningsverschillen met zijn collega-bergbeklimmers en er werd af en toe spottend gezegd dat hij zijn achternaam eer aan deed. Zo wordt Naar ervan beschuldigd tijdens zijn beklimming van de Mount Everest een Indiër dood achter te hebben gelaten. Daarover schrijft hij in zijn boek 'Leven en dood op de Mount Everest', waarin hij de beschuldigingen probeert te weerleggen. Hij heeft in die omstandigheden de juiste keuze gemaakt, hield Naar vol.

Er gaan tevens geruchten dat Naar de top van de berg Nanga Tarbat in de Himalaya nooit zou hebben bereikt. De daarover aangespannen rechtszaak werd door Naar gewonnen.

In 2000 maakte Naar samen met de 22-jarige neef van zijn vrouw een skitocht in Groenland. Deze verdween daarbij in een gletsjerspleet. Naar gaf zichzelf de schuld van het ongeval – hij had voorop moeten skiën – en moest hulp zoeken bij een psychiater. 

Naar gaf al eerder in een interview aan dat de beklimming van de Cho Oyu zijn laatste tocht zou zijn. 

 

 

  

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Sport/298009/Bergbeklimmer-Ronald-Naar-overleden-tijdens-beklimmin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in