Bonafide bedrijf of een oplichter, ze staan allemaal ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dus daar zie je het niet aan. Plof BV's duiken steeds meer op. Ze bestellen voor kapitalen maar betalen – ho maar!
Hoe werkt het?
Ze laten een spoor van onbetaalde facturen, aanmaningen, mislukte incassopogingen, deurwaardersexploten en rechtszaken achter. Hoe? Heel eenvoudig: er wordt een bestelling gedaan van van alles en nog wat, de artikelen worden verstuurd… maar de betaling komt nooit binnen. Vaak worden deze bedrijven binnen no time failliet verklaard. De dader – die is verdwenen zonder sporen achter te laten.
De incassobureau's en curatoren hebben het er maar druk mee met dit fenomeen. De curatoren zijn degene die verplicht zijn aangifte te doen van faillissementsfraude bij het fraudemeldpunt van de politie.
Uittreksel
Elk bedrijf is verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als leverancier kan je dit uittreksel uit het handelsregister opvragen, hierin staan wat basisgegevens over het bedrijf. Afhankelijk van hoeveel je eraan wilt besteden, kun je een basisuittreksel of een meer gedetailleerd uittreksel uit het register vragen (kosten van ca. € 5 tot € 12 in 2011). De Kamer van Koophandel ontbindt de lege BV's zodra dit bekend is (3.400 firma's in 2010 ontbonden) en doet er alles aan om fraudeurs tegen te houden. Maar faillisementen worden niet vermeld als de ondernemer een nieuw bedrijf inschrijft. Volgens het bedrijfsleven is dit juist belangrijk bij het bestrijden van fraudeurs.
Financiële controle
Als ondernemer kan je een abonnement afsluiten bij bedrijven die de financiële status van een bedrijf controleert aan de hand van jaarrekeningen, de gegevens van de Kamer van Koophandel en informatie's van rechtbanken. Hierdoor wordt het betalingsgedrag gecheckt. Bij twijfelachtig betalingsgedrag kan je als leverancier maar beter of een voorschot vragen, of volledige betaling van het bedrag vooraf eisen (in sommige branches heel normaal), of betaling bij levering (rembours).
Vorig jaar stelde mevrouw Sharon Gesthuizen (SP) vragen aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken over het bestrijden van faillissementsfraude. Ze deed daarin de suggestie om te onderzoeken of de bevoegdheden van de Kamer van Koophandel uitgebreid konden worden om signalen van fraude op te sporen. Justitie zou in staat moeten zijn om permanent toezicht op rechtspersonen effectiever te maken. Het antwoord van de ministers was: 'Faillissementsfraude kan alleen adequaat worden aangepakt als alle betrokken partijen samenwerken.'
www.VNO-NCW.nl
www.KvK.nl