Regering Rutte pleit voor het strafbaar stellen van illegaliteit, maar dit stuit op veel verzet van De Raad van Kerken, gemeentebesturen, kinderrechten- en migrantenorganisaties. Het wetsvoorstel is volgens hen disproportioneel en zou mensenrechten schenden.

Er leven naar schatting zo'n 120.000 illegalen in Nederland. Dit zijn mensen die, nadat zij zijn uitgeprocudeerd, zonder verblijfsvergunning in het land verblijven. Op dit moment is illegaliteit niet strafbaar, maar als het aan de regering Rutte en minister Leers (Immigratie en Asiel) ligt, komt hier spoedig verandering in.

Onduidelijkheid over redenen

Volgens regering Rutte zou het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland afschrikwekkend werken en veel illegalen aansporen het land te verlaten. In buurlanden zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk is illegaliteit al langere tijd strafbaar gesteld, maar het aantal illegalen blijkt niet te zijn afgenomen.

Wat een waarschijnlijker gevolg van het strafbaar stellen van illegaliteit zou zijn, is dat de illegalen zich gaan verbergen. Omdat hun verblijf in het land strafbaar is, zijn ze genoodzaakt te overleven op de straat. Dit brengt logischerwijs een toename van de criminaliteit met zich mee en dat is nu juist het tegenovergestelde van wat minister Leers met het plan wil bereiken.

Met het strafbaar stellen van illegaliteit wordt het uitzetten van criminele illegalen vergemakkelijkt, zo redeneert minister Leers. Maar waar baseert hij deze uitspraak op? Criminele illegalen kunnen namelijk al lang het land uitgezet worden: of hun verblijf in Nederland nu strafbaar is of niet. Wat zijn dan de redenen dat minister Leers en regering Rutte illegaal verblijf in Nederland strafbaar willen stellen?

Praktische problemen

De voorargumenten mogen dan onduidelijk zijn, tegenargumenten voor het plan van regering Rutte zijn er genoeg. Zo zou het wetsvoorstel veel praktische problemen met zich mee brengen.

Een wet is er om nageleefd te worden. Als illegaliteit strafbaar wordt gesteld, zouden de illegalen dus ook 'vervolgd' moeten worden. Maar wie neemt deze taak op zich? De Nederlandse politie heeft al een gebrek aan capaciteit en een 'illegalenjacht' is wel het laatste waar ze op zitten te wachten. Los van dit is er in Nederland sprake van een cellentekort en het moeten opsluiten van illegalen zou dus ook tot problemen leiden. Het stellen van een boete op illegaliteit is ook zinloos, want de illegalen hebben dikwijls geen geld om die te betalen.

Los van alle bovengenoemde problemen bestaat er ook nog eens een kans dat het wetsvoorstel in strijd is met de internationale mensenrechtenverdragen. In dit geval moet het kabinet sowieso van het plan afzien – Nederland kan de internationale verdragen nu eenmaal niet zomaar opschorten – en is alle ophef om niks geweest.

 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1843041/2011/01/31/Verhinder-strafbaar-stellen-illegaal-verblijf.dhtml

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in