De afgelopen week meldde de pers een interessant nieuwtje: volgens PvdA’er Rick van der Ploeg (hoogleraar economie in Oxford) zou uitvoering van het verkiezingsprogramma van de VVD leiden tot meer economische groei dan uitvoering van de programma’s van andere politieke partijen. De uitspraak van deze prominente PvdA’er werd in de media gezien als een ‘niet zo’n handige zet’. Immers, hoe kun je nou van een politiek tegenstander zeggen dat ze een verkiezingsprogramma hebben dat beter scoort dan dat van de eigen partij?  

Politiek bedrijven, een land besturen, gaat over meer dan economische groei. Het gaat om keuzes maken. De VVD heeft haar keuzes gemaakt. Een keuze voor economie. Ongetwijfeld goed nieuws voor alle ondernemers in het land, al moet gezegd worden dat dezelfde hoogleraar in zijn toelichting vertelde dat de bezuinigingen die zijn opgenomen in het bewuste VVD-programma nooit hard gemaakt kunnen worden. 

Naast de economische groei spelen voor de PvdA andere zaken een belangrijke rol. Uiteraard is een gezonde economie belangrijk, onder andere voor werkgelegenheid en voor het in stand houden van de gezondheidszorg. Om die reden is het ook fantastisch dat er binnen de PvdA een stel goede economen actief zijn die er niet omheen draaien maar eerlijk zeggen waar het op staat. Waar de VVD kiest voor de mensen die materieel gezien (bijna)alles al hebben, kiest de PvdA altijd voor mensen die het door allerlei omstandigheden (even) minder goed hebben. De PvdA kijkt verder dan de verkiezingen, verder dan de komende vier jaar. Ze houdt in haar programma rekening met het feit dat ook in de toekomst onze (klein)kinderen goed moeten kunnen leven op een bij voorkeur groene planeet. De PvdA is realistisch en kiest ook voor de lange termijn.

Schijnhulp

Denk aan keuzes ten aanzien van het milieu en structurele hulp aan ontwikkelingslanden. Als nog altijd welvarend land kiest de PvdA niet voor het korten op ontwikkelingshulp. Juist niet nu. Bij de PvdA maken ze echt werk van een menswaardig bestaan voor iedereen, ook als je de pech hebt in een arm land geboren te zijn. Dat kost geld en dat gaat soms ten koste van een grote economische groei. De VVD predikt dat ze mensen die het slecht hebben wel wil helpen, maar doet dat alleen incidenteel. Hiervan getuigde Rutte, toen hij pontificaal in beeld was bij een inzamelingsactie voor Haïtie. Dat is goed voor de beeldvorming, maar structureel wil hij niets doen aan ontwikkelingshulp. Ik noem dat schijnhulp.

 

De economische groei die de VVD voorstaat is slechts zaligmakend voor enkelen. De rekening die daarbij hoort, wordt aan alle Nederlandersgepresenteerd. We zullen de gevolgen van de bezuinigingen die de VVD voorstaat tegenkomen op vele gebieden: de zorg, het milieu, het onderwijs, de arbeider in loondienst, de zieken en gehandicapten. Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen topinkomen en werkt keihard voor zijn geld. Ook zij gaan flink inleveren als de VVD het voor het zeggen krijgt. De mensen die werkzaam zijn in onder andere de zorg, het onderwijs en bij de politie moeten zich dan echt zorgen gaan maken: immers de door de VVD beloofde lastenverlichting voor grootverdieners en ondernemers moet ergens van betaald worden: en de pijlen zijn gericht op hen.

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in