De jongste uitbraak van de EHEC-bacterie geeft veel stof voor de media. Deze bacterie is echter niet nieuw. In de Verenigde Staten krijgen jaarlijks ruim zeventigduizend mensen een EHEC-infectie, aan de gevolgen van de infectie overlijden ieder jaar circa honderd mensen.

Nederland 

In Nederland worden jaarlijks veertig à zestig infecties aangegeven, maar over de werkelijke aantallen is nog maar weinig bekend. De infecties zijn niet altijd even ernstig en daarom wordt niet in alle gevallen een arts geraadplaagd. Sommige besmettingen waren ontstaan door contact met dieren op een boerderij en (vermoedelijk) door het drinken van rauwe melk. In andere gevallen was de oorzaak rauw gehakt en filet americain die afkomstig waren van een besmette slagerij.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu heeft echter berekend dat in Nederland jaarlijks circa duizend mensen een EHEC-infectie kunnen oplopen door de consumptie van rauw kalfs- of rundvlees, zoals tartaar en filet americain.

De meeste voedselinfecties komen voor in Canada, in de noordelijke staten van de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië, maar ook in Japan zijn een paar grote explosies geweest.

Duitsland

In Noord-Duitsland, vooral in en rond Hamburg, is een grote uitbraak van ziektegevallen gemeld, veroorzaakt door een EHEC-bacterie. Er zijn honderden ernstige ziektegevallen gemeld waarvan velen met ernstige nierklachten. Besmette groentes zoals komkommer en radijs zijn vermoedelijk de oorzaak.

EHEC Bacterie

Naamgeving

Tot de EHEC-groep behoren meer dan tweehonderd verschillende serotypen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat zij 'verocytotoxinen' (gifstoffen) vormen. De serotypen (type geïnfecteerd micro-organisme) worden nader onderscheiden op grond van de structuur van hun O-antigeen (het somatische antigeen) en, indien aanwezig, hun H-antigeen (het flagellare antigeen). Van de verocytotoxinen bestaan twee vormen die aangeduid worden met Stx1 en Stx2. Stx2 heeft een sterkere werking dan Stx1.

Voorkoming en verspreiding

In tegenstelling tot de serotypen van andere groepen, die vrijwel uitsluitend bij mensen voorkomen, wordt de EHEC-groep dikwijls aangetroffen bij dieren, met name bij runderen, maar ook bij varkens, kippen, kalkoenen en konijnen.

Besmettingsbron

Rauwe melk en onvoldoende verhit rundvlees (rundergehakt, hamburgers en beefburgers) staan bekend als bron van besmetting. Veel infecties ontstaan echter door direct contact met een gekoloniseerd dier (bijvoorbeeld een kinderboerderij) of via besmette feces (ontlasting).

Ziekteverschijnselen

De infectie begint met hevige buikkrampen en een waterige diarree. De diarree wordt na één of twee dagen met bloed vermengd; vaak komt ook braken voor, er is meestal geen koorts. Indien er geen complicaties zijn zoals onderhuidse bloedingen, treedt er doorgaans na ongeveer een week herstel op. Bij complicaties kan de ziekte echter een dodelijke afloop hebben, het sterftepercentage varieert van 5% tot 10%. De incubatietijd bedraagt drie tot negen dagen.

De bacteriën van de EHEC-groep hechten zich aan het darmslijmvlies en beschadigen de microvilli (bijzonder kleine uitstulpingen van de celmembraan), tevens scheiden zij in de dikke darm verocytotoxinen uit en veroorzaken een bloedende ontsteking van de dikke darm. Hierdoor komen de verocytotoxinen in de bloedbaan en kunnen zo de nieren bereiken. Vooral bij kinderen (jonger dan zes jaar) en bejaarden kan hierdoor een ontsteking van de nieren onstaan.

Daarnaast kunnen onderhuidse bloedingen optreden als gevolg van een tekort aan bloedplaatjes.

Besmettelijk

Mensen kunnen elkaar besmetten. Zolang de bacterie in de ontlasting aanwezig is ben je besmettelijk. Voor zover bekend duurt de besmettelijkheid vanaf het begin van de klachten enkele dagen tot weken.

Voorkomen

Indien mogelijk gebruik een apart toilet wanneer iemand diarree heeft of reinig het toilet na ieder bezoek. Was goed je handen en gebruik een eigen handdoek om af te drogen. Verschoon deze elke dag.

Het goed verhitten van vlees en het wassen van groenten helpt om het besmettingsrisico te beperken.

Boek: Levensmiddelenhygiëne ISBN:978 90 352 2859 7
www.gezondheid.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in