Meer dan tweeduizend mensen zijn inmiddels ziek geworden door een EHEC-infectie. Ook heeft de infectie al meer dan twintig levens geëist in Duitsland. Geïnfecteerde komkommers en tomaten uit Spanje en Nederland zouden de boosdoeners zijn. Vervolgens werd er een landbouwbedrijf uit Uelzen te Noord-Duitsland, onterecht als de infectiebron aangewezen.

Bron van de EHEC-uitbraak

De tests op taugé en kiemmixen van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes van het landbouwbedrijf te Uelzen hebben uitgewezen dat het landbouwbedrijf niet de oorzaak is van de EHEC-uitbraak. Het bedrijf leverde de taugé en de kiemmixen voor salades aan winkels en restaurants in Hamburg en in de nabijgelegen streken. Om de reden dat er veel geïnfecteerden zijn in het gebied en rondom Hamburg, gingen ze ervan uit dat het landbouwbedrijf in Uelzen de oorzaak zou kunnen zijn. De ziekenhuizen in Hamburg zijn overvol en kunnen de zorg voor de geïnfecteerden maar moeilijk aan. De slachtoffers die zich in het buitenland bevinden, hebben allemaal een link met Duitsland, omdat ze er geweest zijn of omdat ze geïnfecteerd zijn geraakt door iemand die in Duitsland is geweest. Nu het landbouwbedrijf in Uelzen is vrijgesproken van verdenking, wordt er verder gezocht naar de bron van uitbraak.

De EHEC-bacterie           

De EHEC-bacterie oftewel de enterohaemorrhagic bacterie is een variant van de E-coli-bacterie. De bacterie komt vaak voor in de darmen van koeien en schapen. Door het eten van het vlees komt het in de darmen van de mens terecht, hierdoor kan men een EHEC-infectie oplopen. Een EHEC-infectie kan ook opgelopen worden door het drinken van rauwe melk, het zwemmen in water dat vervuild is met mest en het eten van groenten die besmet zijn.

Dieren die dragers zijn van het EHEC-bacterie ondervinden er geen last van, omdat hun darmstelsel anders werkt dan bij de mens. De EHEC-bacterie is overdraagbaar van mens tot mens via de bacteriën in het toilet. De uitwerpselen van dieren op kinderboerderijen zijn ook een grote bron van besmettingsgevaar.

De symptomen van een EHEC-infectie

De ziekteverschijnselen na besmetting met de EHEC-bacterie openbaren zich na circa drie dagen en kan twee tot negen dagen aanhouden. Mensen die besmet zijn, kunnen last krijgen van buikkrampen, diarree, misselijkheid, darmbloedingen en bloed in de ontlasting. In het uiterst geval ontstaan er afwijkingen aan het zenuwstelsel en kan er sprake zijn van levensbedreigende nierproblemen. Van koorts is bij de meeste geïnfecteerden geen sprake.

Voorzorgsmaatregelen tegen een EHEC-infectie

Een EHEC-infectie is te voorkomen door de volgende maatregelen te treffen:

  • Was altijd goed uw handen na een bezoek aan het toilet of aan de kinderboerderij
  • Verhit het vlees en de groenten goed voor het consumeren
  • Eet geen rauw vlees en drink geen rauwe melk (rauwe melk is melk, die niet gekookt is nadat het uit de uier is gekomen)
  • Was en schil rauwe groenten en fruit zorgvuldig
  • Bewaar etensresten na het afkoelen direct in de koelkast, maar bewaar het niet te lang
  • Let altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking, overschrijdt deze niet

Medicatie tegen een EHEC-infectie

In Nederland zijn er tot nu toe zes besmettingsgevallen bekend. De patiënt wordt geadviseerd om vooral veel te drinken om het vocht in het lichaam op peil te houden. Bij ernstigere vormen van besmetting wordt er antibiotica voorgeschreven en worden er ondersteunende behandelingen uitgevoerd, zoals bloedtransfusies en dialyses.

Nederlandse onderzoekers van TNO hebben een medicijn ontdekt die EHEC-bacteriën en andere bacteriën kan doden, die resistent zijn voor antibiotica. Helaas komt het medicijn voor deze EHEC-epidemie te laat op de markt. Naar alle waarschijnlijkheid komt het pas over circa twee jaar op de markt, omdat het medicijn nog doorontwikkeld moet worden en moet voldoen aan de regelgeving van de overheid.

Een EHEC-uitbraak in navolging op het dioxineschandaal in Duitsland

Duitsland komt dit jaar al voor de tweede keer negatief in het nieuws. In januari werden ze aan de schandpaal genageld omdat er een overvloed aan dioxine was aangetroffen in eieren, kippen- en varkensvlees. Dioxine is een stof die zeer kankerverwekkend is. Veel landen zijn om deze reden heel sceptisch geworden met betrekking tot de import van varkens, kippen, eieren en groenten uit Duitsland en uit andere Europese landen. Voor de Nederlandse landbouwbedrijven is het wantrouwen van de Nederlandse consumenten en van de buitenlandse relaties een doorn in het oog. Ze lopen een hoop inkomsten mis en als het zo doorgaat dan kunnen ze de deuren sluiten.  

Zowel in Nederland als in Duitsland en andere landen zijn er vaker nationale uitbraken geweest van onder meer het EHEC-bacterie. Besmettingen zijn in de toekomst volgens microbiologen niet te voorkomen, omdat er geen waterdicht systeem is om ziektekiemen vroegtijdig op te sporen.  Tref daarom voorzorgsmaatregelen om het besmettingsgevaar zoveel mogelijk in te perken!

www.nos.nl

www.bbc.co.uk

www.vgzgezond.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in