Als je een carrièreswitch wilt gaan maken, maar niet de juiste diploma's hebt om een ander beroep te gaan uitoefenen, dan kun je ervoor kiezen om een opleiding te gaan volgen op kosten van een werkgever. Mocht je hogerop willen komen, dan is het vaak ook mogelijk om je te laten bijscholen op kosten van je werkgever. Indien je al langer dan een jaar WW krijgt dan kun je bij het UWV een leerbaantraject aanvragen, je krijgt dan gedurende het leerbaantraject je uitkering doorbetaald.
Werken en leren op MBO-niveau
Als je al gewend bent om te werken dan zit je er meestal niet op te wachten om fulltime terug te gaan naar de schoolbanken. In de meeste gevallen is werken gecombineerd met leren dé uitkomst, omdat je dan een salaris krijgt. Deze leerweg heet ‘beroepsbegeleidende leerweg’ (BBL). Bij de meeste BBL-opleidingen werk je vier dagen in de week en ga je één dag in de week naar school. De werkgever betaalt naast je salaris ook meestal de opleidingskosten.
In sommige gevallen wordt er voor gekozen om te gaan leren en twintig procent van de tijd stage te lopen, je krijgt dan een stagevergoeding, die veel lager is dan het minimumloon. Deze leerweg heet beroepsopleidende leerweg (BOL). De opleiding betaal je zelf. Voor de meeste volwassenen die kostwinner zijn en een carrièreswitch willen maken is dit financieel niet haalbaar.
Werken en leren op HBO-niveau
Voor een combinatie van werken en leren op HBO-niveau zijn er twee soorten leerwegen. Opleidingen op HBO-niveau kun je in deeltijd volgen, maar je kunt ook een duale opleiding volgen.
De meeste mensen die ervoor kiezen om in deeltijd te gaan studeren hebben al een MBO-opleiding op zak of veel werkervaring. Door in deeltijd een opleiding te volgen hopen ze hogerop te kunnen komen in de branche waarin ze al werkzaam zijn. Een opleiding in deeltijd moet je in de meeste gevallen zelf bekostigen tenzij je werkgever bereidt is om het voor je te betalen.
Diegenen die ervoor kiezen om een duale opleiding te gaan volgen doen dat voornamelijk om veel ervaring op te doen tijdens de opleiding. Bij de duale opleiding ga je naar school, maar merendeels van de tijd breng je door op de werkplek, waar je moet werken en tegelijkertijd praktijkervaring opdoet. Tevens ontvang je salaris dat gedurende de opleiding ieder jaar hoger wordt. Het salaris ligt bij aanvang van de opleiding rond het minimumloon. Voor iemand die kostwinner is zal het niet makkelijk zijn om tijdens een duale opleiding opeens van een minimumloon te moeten rondkomen.
Werken en leren op WO-niveau
Mocht je na het behalen van je HBO- diploma nog meer expertise willen opdoen, dan kun je ervoor kiezen om een universitaire opleiding te gaan volgen naast je werk. Dit kan in deeltijd of duaal. Informeer bij je werkgever voor financieringsmogelijkheden.
Het vinden van een werkgever
MBO-scholen, hogescholen en universiteiten hebben veel connecties en kunnen zonodig helpen bij het vinden van een geschikte werkgever. Echter, je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkgever.
Studiefinanciering
Bij een duale opleiding is het ook mogelijk om naast salaris, studiefinanciering te krijgen. Het salaris dat je bij je werkgever verdient valt dan onder de bijverdienregeling, houd hier rekening mee, want je mag als student niet te veel bijverdienen.
In Nederland kun je vanaf je achtiende tot je dertigste studiefinanciering aanvragen. Als je één dag voor je dertigste verjaardag studiefinanciering aanvraagt, dan krijgt je gedurende de opleiding studiefinanciering, maar dan mag de studieperiode niet onderbroken worden. Indien je als 30+ student een duale studie volgt en deze moet onderbreken voor een werkperiode, dan kun je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs informeren of dit als onderbreking wordt gezien.
Benodigde vooropleiding en competentiecertificaten
Het kan voorkomen dat je de vereiste diploma’s niet hebt voor het volgen van een bepaalde opleiding, maar wel veel werkervaring hebt. In dit geval kun je bij het EVC informeren of je in aanmerking kunt komen voor competentiecertificaten, zodat je alsnog kan worden toegelaten tot de opleiding. Het is ook mogelijk om met je competentiecertificaten studieduurverkorting of studielastverlichting te krijgen. Meer hierover kun je lezen op de website Evc-centrum-nederland.nl.
Naast het verkrijgen van competentiecertificaten is het ook mogelijk om een toelatingsexamen af te leggen voor het HBO. Hiervoor moet je minimaal éénentwintig jaar of ouder zijn en niet de vereiste dipoloma's hebben om toegelaten te worden op de HBO. Vooraf aan het toelatingsexamen kun je een voorbereidingscursus volgen. Toelatingsexamens worden meestal voor de zomer afgelegd, zorg er daarom voor dat je er op tijd bij bent.
www.intermediair.nl
www.evc-centrum-nederland.nl
www.youchooz.nl
http://www.socialezekerheid.nl