Ons land kent verschrikkelijk veel Hbo studenten en het merendeel van deze studenten gaat straks in vaste loondienst. Diverse factoren bepalen uiteindelijk het salaris van deze groep afgestudeerden. Welke achtergrondkenmerken hebben een negatieve uitwerking op het uiteindelijke salaris en welke achtergrondkenmerken dragen bij aan een hoger salaris?
Leeftijd
De leeftijd van pas afgestudeerden speelt een grote rol in de uiteindelijke salarisbepaling. Jongvolwassenen verdienen vanaf hun 21e levensjaar ongeveer één procent per jaar meer. Deze lijn zet zich door tot aan levensjaar 26. Zo verdient een 26-jarige afgestudeerde Hbo’er gemiddeld vijf procent meer dan de 21-jarige afgestudeerde.
Geslacht
Gek genoeg wordt er nog steeds onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die net van het Hbo afkomen, drie procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
Cijferlijst
Het is iets wat men vaak hoort in schoolgangen, “een zes is toch voldoende?”. Onderzoek wijst uit dat hogere cijferlijsten leiden tot hogere salarissen. Iemand die gemiddeld een negen op zijn cijferlijst heeft, verdient in een later stadium drie procent meer dan degene met een zes gemiddeld.
Werkervaring
Iedereen weet dat relevante werkervaring een pré is, maar wat scheelt het nou werkelijk? Als een ex-student relevante werkerving heeft, verdient hij of zij gemiddeld drie procent meer dan zijn mede-ex-studenten.
Profielkeuze
Leerlingen die op de middelbare school een profielkeuze moeten maken, dienen goed na te denken over hun keuze. Uit onderzoek blijkt dat zelfs deze keuze uitwerking heeft op het uiteindelijke salaris van de desbetreffende persoon. Leerlingen die het profiel ‘Cultuur en Maatschappij’ kiezen, verdienen op latere leeftijd gemiddeld 3% minder dan leerlingen die de profielen ‘Natuur en Techniek’ of ‘Natuur en Gezondheid’ kiezen.
Contractvorm
Grote verschillen in verdiensten zien we bij contractvormen ontstaan. Gemiddeld verdienen de mensen met een vast contract het beste. Daarna de mensen met een tijdelijk contract, met uitzicht op een vast dienstverband, ongeveer drie procent minder. Werknemers met een tijdelijk contract, zonder uitzicht op vast contract, verdienen plus minus vijf procent minder dan mensen met een vast contract. Gemiddeld zien we dat zelfstandigen en freelancers twintig procent minder verdienen dan mensen met een vast contract. Het is tevens af te raden voor een uitzend- of detacheringbureau te gaan werken als het gaat om salaris.
Deze werknemers verdienen ongeveer tien procent minder dan mensen met een vast contract.
Welke sector?
Sectoren waarin ex-hbo-studenten goed verdienen zijn onder andere het onderwijs, openbaar bestuur, overheidsdiensten, financiële instellingen, transport, opslag en communicatie. Deze groep startende ex-studenten verdient slechter in sectoren als cultuur, sport, recreatie, horeca en de detailhandel.
Verschillende achtergrondkenmerken hebben dus invloed op de hoogte van je salaris. Men heeft doorgaans de keuze zelf in de hand. Ten tijde van studeren, solliciteren of werken kunnen mensen zelf een richting op. Als je dan toch moet kiezen, waarom dan niet voor het hoogste salaris?