Het beroep van doktersassistente is interessant, varierend en dienstverlenend. Om dit veelzijdige werk te kunnen bedrijven kunt u zichzelf op diverse manieren laten onderwijzen.

 Functieomschrijving doktersassistente

Werken als doktersassistente brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. U krijgt werkzaamheden welke variëren van het administratief afdoen van opbergmappen, recepten en afspraken tot het uitvoeren van kleine medische handelingen. U zorgt ervoor dat de arts zichzelf helemaal op zijn hoofdtaken kan richten en handelt de receptverzoeken af. Kennis van de medische terminologie is natuurlijk essentieel.Een doktersassistente kan werkzaam zijn bij een huisdokter, polikliniek of medisch centrum. Voor het beroep van doktersassistente behoort u over bepaalde competenties te beschikken. Natuurlijk moet u zorgzaam en dienstverlenend aangelegd zijn. Tevens is het belangrijk dat u zaken goed kunt inschatten en dat u betrokken bent , maar toch voldoende afstand kunt houden tot de patiënt.

Mogelijkheden opleiding tot doktersassistente

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor dit veelzijdige beroep behoort u een gespecialiseerde doktersassistente opleiding te volgen. Er is een basisopleiding mogelijk waarbij u hypothetisch wordt opgeleid tot doktersassistente. Wanneer u deze opleiding tot doktersassistente hebt afgesloten, dan is er de gelegenheid om uw opleiding te continueren naar de uitgebreidere MBO opleiding doktersassistente. Hiervoor hoeft u dan slechts nog een stageperiode te doen en u krijgt dispensatie voor een paar vakken, waardoor u op kortere termijn een erkend diploma kunt bemachtigingen.

De MBO-opleidingen die worden aangeboden duren over het algemeen drie jaar. Wellicht kunt u de opleiding in 2 jaar versneld doen, maar die opleidingsvorm is niet overal beschikbaar. Bij deze opleiding doktersassistente is er de optie tot het volgen van een BBL-opleiding of een BOL-opleiding. Bij een opleiding in Beroeps Begeleidende Leerweg werkt u al als doktersassistente en is er sprake van studeren in de praktijk. Bij een opleiding in de vorm van Beroeps Opleidende leerweg loopt u wel twee of drie dagen stage, maar bent u nog niet formeel werkzaam als doktersassistente.

Wanneer u op latere leeftijd opgeleid wilt worden als doktersassistente, dan kunt u kiezen voor de BBL-opleiding tot doktersassistente voor volwassenen. Deze opleidingsvorm is in vergelijking met een BOL opleiding makkelijker te combineren met uw werk of gezinsleven. U moet dan wel een werkplek vinden waar u kunt werken en studeren tegelijk. Bent u reeds in de verpleging werkzaam, dan is een carriëreswitch vaak eenvoudiger. Verzoek uw werkgever of deze wil bijdragen aan uw heropleiding. Over het algemeen zijn hier wel mogelijkheden voor.

Als u niet werkt kunt u de BOL-opleiding volgen. Dit is een dag opleiding gecombineerd met stage. Bent u al werkzaam als doktersassistente en wilt u de daarbij behorende opleiding ook doen, dan is een BBL-opleiding op MBO niveau een uitstekende optie. U leert het werk van doktersassistente in de praktijk en bestudeert tevens de theoretische kant van het beroep. Wanneer u twijfelt is het verstandig eerst de basisopleiding tot doktersassistente doen, schriftelijk en in uw eigen tijd. Zo krijgt u een goed beeld wat het vak van doktersassistente inhoudt en kunt u in een later stadium bepalen of het volgen van een MBO opleiding de juiste keus is.

Werkt u bij een heel ander bedrijf in een totaal andere dienstbetrekking dan die van doktersassistente, dan dient u eerst de basisopleiding kunnen volgen en vervolgens versneld de MBO opleiding te doen. Zo kunt u de opleiding makkelijk combineren met uw huidige baan om daarna in te stromen als volwaardig doktersassistente.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in