Ik haat stress. Zelf heb ik er als student zijnde steeds mee te maken. Opdrachten inleveren, wachten op cijfers, feedback krijgen, herkansingen. Maar hoe ga je hier mee om? En is er iets te doen, waardoor je alles wat meer op een rijtje kan zetten? Ik kan wel blijven zoeken op internet, maar dan ben ik weer teveel afgeleid van wat ik nog moet doen en je raadt het al: nog meer stress! Toch neem ik tijd om dit artikel te schrijven. En erna? Snel door aan mijn opdracht die over twee weken af moet zijn. Hoofdpijn: check.

Laat dit nou een goede reden zijn om het artikel te beginnen met het herkennen van stress. En ontken het maar niet, ook jij hebt last van stress! Tijdens je werk, relatie, school. Altijd is er wel iets in je omgeving wat kan zorgen voor een hoop stress. 
 

Hoe herken je stress? 

Lichamelijk kan je snel last krijgen van hoofdpijn, nekpijn, of rugpijn. Mensen met een zwakker hart kunnen zelfs last krijgen van hartkloppingen.
Ook wordt vaak opgemerkt, dat mensen met stress snel prikkelbaar of cynisch zijn. Het lijkt alsof men door stress in een soort depressie beland, gepaard met een gevoel van machteloosheid en eenzaamheid. 
En als je al die wetenschappelijke verhalen op tv moet geloven, daalt je creativiteit ook nog eens enorm. Dus daarom heb ik zo'n moeite met mijn schoolopdrachten! Nou snap ik waarom ik, een kunstacademie-student, aan het begin van een periode barst van de ideeën, maar naarmate de deadline vordert er niets meer uitkomt. 
 
Stress is dus in het merendeel van de gevallen niet goed voor de gezondheid. En toch geven ze je zoveel deadlines, opdrachten en toetsen in je leven. Misschien dat daarom zoveel mensen met een zogehete burn out rondlopen. 

Hoe ga je met stress om? 

Wat bij mij altijd helpt in tijden van stress, is tijd inplannen voor mezelf. Natuurlijk is er die druk om alles af te maken, maar teveel eraan werken, zorgt er alleen maar voor dat het averechts gaat. Zorg er echter niet voor dat je teveel tijd voor jezelf gaat inplannen. Zo voorkom je een grote tijddruk aan het einde van de rit.
 
Daarnaast helpt bewegen ook bij het verminderen van stress. Ga eens een rondje lopen, skeeleren of naar de sportschool! Het werkt niet alleen om stress te verminderen, maar zorgt ook nog eens voor een goede conditie. Laten we dit met z'n allen doen, dan blijven we tenminste gezond. 
 
Als je rondkijkt op internet, staat er ook vaak dat stress verminderd wordt door het aanvullen van vitaminen. Dus hup, naar de winkel en koop dat fruit! Als fruit niet helpt, kan je altijd nog overwegen om aan de vitaminepillen te gaan. Sinds ik zelf ben begonnen met meer fruit te eten op een dag, merk ik wel dat het gevoel van machteloosheid, etc., minder wordt. Je concentratieniveau is veel hoger door de hoeveelheid aan vitaminen. 
 
Wat mij bovendien helpt is muziek. Even een muziekje downloaden, cd'tje opzetten of Spotify aan en ik kan er weer tegenaan. Muziek werkt rustgevend. Zo lang je iets aan zet, wat je al kent, word je er niet zo snel door afgeleid. Dus een tip: ga geen nieuwe artiesten of bands downloaden! 
 
 
 
Na dit artikel gelezen te hebben, hoop ik dat ik je niet nog meer stress heb opgeleverd door je zo lang van je werk af te houden. En als je toch stress hebt: lees dit artikel nog een keer, vooral hoe je met stress omgaat. Wie weet helpt het tijdens de voorbereiding tot de deadline. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in