Elk jaar handelen de boeren in Adelboden, Zwitserland weer om de koe-rechten voor het aanstaande seizoen. Dit gaat samen met een gezellige voorjaarsmarkt.

Adelboden

Adelboden is een plaatsje op ongeveer 1350 meter hoogte in het Berner Oberland in Zwitserland. Het telt iets meer dan 3500 inwoners. Adelboden ligt aan de voet van de Enstligenalp. Het is een echt traditioneel, Zwitsers dorpje. 

Engstligenalp

De Engstligenalp is 1900 – 2000 meter hoog. De Enstligenalp heeft het grootste plateau op 2000 meter hoogte van de westerse, Zwitserse Alpen. Ook heeft het een 600 meter hoge waterval, die je tijdens één van de wandelroutes op verschillende hoogtes van dichtbij kan bekijken.

Bergrechnung

De Zwitserse boeren bezitten allemaal grond, maar hebben niet elk jaar hetzelfde aantal koeien. Het kan zomaar voorkomen dat ze teveel koeien hebben en dat ze te weinig grond hebben om de dieren de zomer te laten grazen. Het kan ook zijn dat ze minder koeien hebben en ruimte over hebbben. Elk jaar in juni wordt in Adelboden het Bergrechnung feest gehouden. Hier wordt onderhandeld over de laatste "koe-rechten". De ene boer laat wat koeien op grond van de ander grazen en andersom. Naast deze onderhandelingen, vindt er ook een traditionele voorjaarsmarkt plaats. Hier kun je handgemaakte dingen kopen en heerlijk eten. Maar ook kleding en traditionele spullen zoals koeienbellen kun je hier vinden.

Alpaufzug

Ongeveer twee weken na de Bergrechnung vindt de Alpaufzug plaats. Dit hangt altijd af van het weer, de exacte datum wordt altijd pas op het laatste moment bekend. Het vindt altijd plaats halverwege tot eind juni. Hierbij wandelen ongeveer 400 koeien de Engstligenalp op. De koeien moeten 600 hoogtemeters overwinnen om naar de mooie weides op de Engstligenalp te komen. Eindelijk begint voor hen weer de zomertijd. Samen met hun ervaren boeren lopen zij deze lange, steile weg. Vaak zijn er ook toeristen die meewandelen. Deze traditionele gebeurtenis behoort tot één van de spectaculairste van heel Zwitserland.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in