Barbecue, hoe schrijf je dat eigenlijk? Barbecue wordt vaak afgekort naar BBQ. Dit is dus fout. Je schrijft het met een 'c' en dus niet met een 'q'. Op een barbecue kun je verschillende voedingsmiddelen bereiden door deze te roosteren. Vele mensen houden van barbecueën. Wanneer het mooi weer is buiten zie je dat mensen gasten uitnodigen om samen buiten te eten.

Hoe is de barbecue ontstaan?

In de prehistorie werd het vuur ontdekt wat nieuwe mogelijkheden bood voor het volk. Ook werd er in die tijd het vuursteenmes uitgevonden. Hiermee kon het vel van het vlees worden afgehaald en in stukken gesneden worden. Zij deden deze stukken vlees aan een spit en bereidden op deze manier hun vlees. Door het vlees op deze manier te roosteren, kon het vlees makkelijker verteerd worden. Rauw vlees is immers moeilijker te verteren dan geroosterd vlees.  

In de zeventiende eeuw namen Fransen en Engelsen de techniek over van de piraten om vooral varkensvlees langza""am te roosteren om het zo langer houdbaar te maken. Het woord barbecue komt waarschijnlijk uit India. Barabicu betekent daar 'Het heilige vuurbed'. 

Verschillende soorten barbecues

De warmte die een traditionele barbecue nodig heeft, wordt gemaakt door houtskool of briketten. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten barbecues die hieronder worden beschreven.

Houtskoolbarbecue

Op een houtskoolbarbecue heb je houtskool nodig. Ook worden hier vaak aanmaakblokjes gebruikt. ""Aanmaakblokjes bestaan uit een mensel van zaagsel en paraffine of plantaardige olie die ervoor zorgen dat de houtskool makkelijk gaat branden. Een houtskoolbarbecue is binnen een half uur klaar om de voedingsmiddelen op te roosteren, maar pas na twee uur heeft deze barbecue de ideale temperatuur om voedingsmiddelen langzaam te grillen. Het is bij het opwarmen verstandig om er een deksel op te doen. De temperatuur van een houtskoolbarbecue is lastig te bepalen. Door de hoeveelheid houtskool die je erop gooit, bepaal je de temperatuur. Dus gooi er nooit teveel houtskool tegelijk op. De voedingsmiddelen die je op de barbecue bereidt, hebben een heerlijke houtskoolsmaak.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is binnen 10 tot 15 minuten warm, dus veel sneller dan de houtskoolbarbecue. Bij een gasbarbecue wordt er vaak gewerkt met lavastenen. Door de glasfles die zich onder de barbecue bevindt, worden er branders aangestoken die de stenen verwarmen. Bovendien is een gasbarbecue veel gezonder dan een houtskoolbarbecue. Het vet wordt namelijk opgevangen in een daarvoor bestemd opvangreservoir.  

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue is nog sneller opgewarmd dan een gasbarbecue, namelijk binnen een paar minuten. Het voordeel van een elektrische barbecue is dat de voedingsmiddelen niet zo snel verbranden doordat er een constante warmte afgegeven wordt. Een ander voordeel is dat deze barbecue na gebruik snel weer is afgekoeld. Het nadeel van de elektrische barbecue is dat hij veel stroom verbruikt.

Barbecuetechnieken

Je kunt op een barbecue direct en indirect grillen. Bij direct grillen liggen de voedingsmiddelen direct boven de warmtebron. Bij indirect grillen liggen de voedingsmiddelen op een apart gedeelte in de barbecue maar niet direct boven de warmtebron. Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued. De voedingsmiddelen zullen minder snel verbranden. Ook wanneer je de voedingsmiddelen van tevoren insmeert met olie of marinade zullen deze minder snel verbranden.

Een andere techniek is Schwenkbraten. Schwenkbraten is een manier waarop meestal varkensvlees boven een nasmeulend open vuur of nasmeulende kolen wordt geroosterd. Het rooster hangt bij deze techniek boven het vuur met kettingen aan een driepoot (zie foto hieronder). Het rooster zwenkt boven de hittebron, vandaar de naam. Deze techniek wordt voornamelijk in Duitsland gebruikt. De voordelen van Swenkbraten is dat het vlees langzaam gaart waardoor het vlees lekker mals blijft en verbrandt minder snel doordat het vlees hoog boven de hittebrond hangt en heen en weer beweegt.

"Schwenkbraten"


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in