Berlijn is een stad die voor sommige mensen nog steeds, zestig jaar later, een nare klank heeft. De hoofdstad van Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, daar moeten we niet zijn! Toch is Berlijn een prachtige stad en is er veel te zien!
Algemene informatie
Berlijn is de hoofdstad en grootste stad van Duitsland. Met bijna drieëneenhalf miljoen inwoners is het, na Londen, de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. De stad is niet heel erg oud. Rond het jaar 1230 besloten twee graven, Johan I en Otto III, twee steden te stichten; Berlijn en Cölln. Deze twee fuseerden in het jaar 1307 tot één stad, Berlijn. In 1701 werd Berlijn de hoofdstad van het Koninkrijk Pruisen. Op 18 januari 1871 werd Berlijn de rijkshoofdstad van het Tweede Duitse Rijk. De Eerste Wereldoorlog liep in 1918 ten einde en Berlijn groeide ontzettend. Er woonden destijds vier miljoen inwoners rond en in Berlijn. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was Berlijn de hoofdstad van het Nazi-Duitsland. De stad heeft heel erg veel schade ondervonden, veel mensen waren gevlucht of gedood en Berlijn werd verdeeld in vier gebieden. Berlijn werd van 1945 tot 1990 het toonbeeld van de Koude Oorlog. De Berlijnse Muur werd opgericht, die inwoners van Oost-Duitsland scheidden van de West-Duitsers. In 1989 werd de muur doorbroken en in 1990 werd Duitsland weer officieel herenigd.
Bezienswaardigheden
Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur is misschien wel het bekendste onderdeel geweest van de Koude Oorlog. De muur werd in 1961 gebouwd en bestaat nog steeds. De Berlijnse Muur moest voorkomen dat mensen uit de DDR (Oost-Duitsland) vertrokken naar het westen van Berlijn, dat in handen was van Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De muur was een onderdeel van een grote grensbarricade, die zich meer dan 160 kilometer uitstrekte. De Berlijnse Muur zelf was ruim vijfenveertig kilometer lang. Tegenwoordig is er nog maar zeer weinig te zien van de Berlijnse Muur. Het grootste deel is vernietigd in 1989, maar er zijn nog stukken die ons herrineren aan deze vreselijke tijd. Het bekendste en langste stuk muur (dat nog overeind staat) is bekend als de 'East Side Gallery' en is 1316 meter lang. Het werd vanaf december 1989 door in totaal 118 schilders beschilderd. Speciaal voor toeristen is er ook nog de 'Berliner Mauerweg'. Dit is een fiets-/wandel-route van ruim 160 kilometer en neemt u mee langs de plekken waar de Muur heeft gestaan.
Zoologischer Garten Berlin en Tierpark Berlin Friedrichsfelde
Het Zoologischer Garten Berlin (vanaf nu: Zoo Berlin) is één van de oudste dierentuinen ter wereld. In 1844 werd de dierentuin al opgericht. In het jaar 1939 bezat de dierentuin al 4000 verschillende soorten dieren. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en er werd veel verwoest. Slechts 91 dieren overleefden deze ramp. Na de oorlog werd de Zoo Berlin redelijk snel opgebouwd. De Zoo Berlin heeft de meeste diersoorten ter wereld! Op 1 januari 2007 had de dierentuin 14039 dieren, in 1439 soorten!
Een aantal beroemde dieren uit de Zoo Berlin zijn:
- Knut: ijsbeer Knut is waarschijnlijk het bekendste dier in de dierentuin. Hij werd op vijf december 2006 geboren en is een echte publiekslieveling. De omzet steeg met vijftien procent en er werden veel abonnementen afgesloten. Sommige bezoekers komen tientallen keren per jaar, speciaal voor Knut.
- Bao Bao: Bao Bao is een reuzenpanda van meer dan 31 jaar oud. Hij is geschonken door China aan de toenmalige bondskanselier Helmut Schmidt. Deze schonk hem op zijn beurt aan de Zoo Berlin.
Tierpark Berlin Friedrichsfelde (vanaf nu: Tierpark Berlin) is het tweede dierentuin in Berlijn. Vanwege de Berlijnse Muur konden de Oost-Duitsers niet meer Zoo Berlin bezoeken. Om deze reden werd in 1955 het Tierpark Berlin geopend. Tierpark Berlin is een ontzettend grote dierentuin, met een oppervlakte van meer dan 160 hectare. Hiermee is het de grootste dierentuin van Europa. Tierpark Berlin heeft bijna 8000 dieren, in 976 soorten!
Rijksdaggebouw
Het Rijksdaggebouw (vanaf nu: Rijksdag) is het huide Duitse parlementsgebouw. De bouw begon in 1884 en werd tien jaar later voltooid. In het jaar 1933 (jaar waarin Hitler aan de macht kwam) werd de Rijksdag in brand gezet. De man die hiervoor verantwoordelijk werd gehouden was de Nederlandse Marinus van der Lubbe. Hij werd hiervoor op 10 januari 1934 onthoofd. Later zijn er verschillende theoriën geweest, dat Lubbe het niet zou hebben gedaan, maar de Nazi's zelf. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds niet 100% duidelijk wie het is geweest. In 1945 is er in de Slag om Berlijn veel om de Rijksdag gevochten. Duitsers en Russen zagen het beide als een symbool van de macht van Nazi-Duitsland. Er zijn historische beelden dat een Russische militair de Sovjet-vlag hijst, deze beelden zijn echter in scéne gezet. Na de hereniging van Duitsland in 1990 heeft de Rijksdag weer dienst gedaan als parlement.
Conclusie
Berlijn is een prachtige stad. Juist dat het de hoofdstad van het Nazi-Duitsland is geweest, maakt het ook zo interessant om daar te komen. Er zijn nog veel meer kleinere bezienswaardigheden, zoals paleizen, monumenten en musea. Ook is Berlijn een bruisende jonge stad waar men lekker kan uitgaan. Berlijn wordt wel gezien als dé uitgaansstad van Europa!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijn