Praag staat bekend als een van de mooiste steden van Europa. Sinds de val van de IJzeren Muur is Praag dan ook een ware toeristische trekpleister geworden. De stad heeft als bijnamen 'de stad van de honderd torens' en 'de gouden stad'.

Algemene informatie

De geschiedenis van Praag gaat ver terug, tot duizenden jaren voor Christus. In opgravingen door archeologen zijn voorwerpen uit de Bronstijd terug gevonden. Een Keltische stam, de Boii, stichtte een versterkte plaats, een oppidum, rond 200 voor Christus. In de zesde eeuw na Christus kwamen de Slaven in de plek waar huidig Praag is gesticht. In de negende eeuw werd de Praagse Burcht gebouwd (hierover later meer informatie). Op 28 oktober 1918 werd de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije uitgeroepen, met Praag als hoofdstad. In de Tweede Wereldoorlog werd Praag bezet door de Duitsers. Vanwege de grote afstand, was Praag onbereikbaar voor de Geallieerde bommenwerpers. Hierdoor is Praag maar weinig beschadigd, in tegenstelling tot veel Europese steden. In 1993 werd Tsjecho-Slowakije gesplitst in Tsjechië en Slowakije. Praag is de hoofdstad van Tsjechië en heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden

Oudestadsplein

Dit is een ontzettend groot plein, bezocht door duizenden toeristen. Rond het plein staan huizen in verschillende bouwstijlen en meerdere kerken. Zo staat onder andere de prachtige Sint-Nicolaaskerk aan dit plein. Een ander bijzonder kunstwerk, is het astronomische uurwerk van Praag. Dit uurwerk hangt aan de zuidelijke muur van het raadshuis, gelegen aan het Oudestadsplein. Het uurwerk heeft drie schijven en geeft vijf soorten tijd aan. Om het uur komt er een parade van apostelen voorbij. In het midden van het Oudestadsplein staat een beeld van Johannes Hus. Deze hoogleraar, rector magnificus van de universiteit van Praag, werd in 1415 verbrand vanwege 'misdaden tegen de Rooms Katholieke Kerk'. Honderden jaren later kreeg Johannes Hus echter waardering voor zijn werk en inmiddels zijn veel straten in Praag naar hem vernoemd. Vlakbij het Oudestadsplein ligt de Karelsbrug. Op 9 juli 1357 legde Karel IV, keizer van het Heilige Roomse Rijk,  de eerste steen. De brug is gigantisch groot. De lengte is 516 meter en de brug is bijna tien meter breed. Op de brug zelf staan veel standbeelden, gebouwd in de Barokstijl.

Praagse Burcht

Deze burcht, ook wel het Kasteel van Praag genoemd, is gebouwd in de negende eeuw. Deze burcht is de grootste van heel de wereld! In het burchtgebied liggen veel gebouwen: kerken, paleizen en binnenplaatsen. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Sint-Vituskathedraal. Aan deze kathedraal is meer dan zeshonderd jaar gebouwd! Mede daardoor komt het dat de kerk in verschillende stijlen is gebouwd; Duitse gotiek, Franse Gotiek en Weens classicisme. Pas in 1929 was de kathedraal volledig klaar. De kathedraal heeft drie torens, waarvan de hoogste 99 meter hoog is. De kathedraal was zeer belangrijk voor het Koninkrijk Bohemen. Koningen werden hier gekroond en begraven. Vlakbij de Sint-Vituskathedraal staat de Sint-Jorisbassiliek. De Sint-Jorisbassiliek is de oudste kerk binnen de Praagse Burcht en werd omstreeks 920 gebouwd. Er liggen nog meerdere, kleinere, kerken in het gebied van de Praagse Burcht. Verder ligt in de Praagse Burcht ook het Koninklijk paleis van Praag. In dit paleis ligt de grootste ridderzaal ter wereld. Hier werden zelfs complete riddertoernooien gehouden. Verder staat het paleis bekend om zijn defenestraties (defenestratie betekent 'uit het raam gooien'). In 1419 werden zeven leden van het stadsbestuur van Praag uit het raam geworpen. In 1618 werden opnieuw meerdere mensen uit het raam geworpen en de laatste denefestratie was in 1948. Een ontzettend toeristische trekpleister is het 'Gouden Straatje'. In dit kleine straatje liggen elf huisjes, waar vroeger de kasteelwachten woonden. Een van de huisjes is omgebouwd tot een klein museum, voor de rest zijn er veel souvenirs te koop.

Kleinere bezienswaardigheden

  • Het Dansende Huis; dit is een kantoorgebouw dat in het bezit is van ING-Bank. Het kantoorgebouw is gebouwd in 1994 en wat opvalt is de vreemde bouwstijl. Het Dansende Huis is een voorbeeld van de deconstructivistische bouwstijl. Deze stijl gaat ervan uit dat de maatschappij verwarrend en onzeker is en dat moet men terug zien in de gebouwen.
  • Petrín-uitkijktoren; deze toren heeft een verbluffende gelijkenis met de Eiffeltoren uit Parijs. De toren is wel veel korter, maar 60 meter hoog. Aangezien de toren op een heuvel staat komt zijn top toch overeen met de hoogte van de Eiffeltoren. Men heeft van deze toren een prachtig uitzicht en het is dan ook een druk bezochte plek door toeristen.
  • Nationaal Museum; dit museum heeft een collectie van veertien miljoen objecten! In de Tweede Wereldoorlog werd het museum vernietigd, maar gelukkig waren de collecties ondergebracht in andere gebouwen. In 1947 werd het museum opnieuw geopend. Het gebouw ziet er van buiten zeer indrukwekkend uit.
  • Strahovstadion; dit stadioncomplex is het grootste ter wereld! Het biedt ruimte voor meer dan 220.000 toeschouwers en er is plaats voor zes voetbalvelden! In 1926 werd begonnen met de bouw van dit stadion en het is meerdere keren uitgebreid.
  • Wenceslausplein; dit plein is een van de grootste in Europa. Het is 700 meter lang en 60 meter breed. Aan de zuidoostzijde ligt het Nationaal Museum (zie hierboven).

Mening en conclusie

Praag is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. Persoonlijk vond ik vooral de Praagse Burcht erg mooi, omdat daar zo veel diversiteit is. Er staan daar kerken, historische straten en paleizen, allemaal vlakbij elkaar. De Sint-Vituskathedraal is ook een prachtig bouwwerk. Ook het Oudestadsplein is een plek die niet mag (en bijna niet kan) worden vermeden door toeristen. Het uurwerk is prachtig om te zien en dichtbij het plein ligt de lange Karelsbrug.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Praag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in