Toeristen die naar Zeeland komen, denken waarschijnlijk niet meteen aan een bezoek aan Arnemuiden. Ze komen voor de brede, schone stranden en bij slecht weer gaan ze naar de Zeeuwse hoofdstad Middelburg, naar Domburg, Goes of naar het pittoreske Veere aan het Veerse Meer. Toch is Arnemuiden een echte aanrader voor wie niet houdt van massatoerisme en voor diegene die de streek beter wil leren kennen. Dit vissersdorp met stadsrechten heeft een unieke historie, die nog overal volop aanwezig is.

Het huidige Arnemuiden dateert uit de veertiende eeuw. Twee eerdere dorpen met een gelijknamige naam, die zoveel betekent als monding (mui) van de Arne (zeearm), waren eerder in de golven verdwenen. Het dorpje kwam in de zestiende eeuw tot bloei door handel, scheepvaart en zoutindustrie, tot ergernis van de even verderop gelegen stad Middelburg. In 1573 werd Arnemuiden door Spanjaarden grotendeels verwoest, die daarbij werden geholpen door boze Middelburgers. In 1574 kreeg het dorp stadsrechten van Willem van Oranje. Met het verzanden van de Arne na 1600, stagneerde de voorspoed en gingen de inwoners zich toeleggen op de visserij. Zeker in vroeger tijden was dit voor velen een zwaar en hard bestaan. 

Als de klok van Arnemuiden

Arnemuiden geniet landelijke faam door het overbekende lied "Als de klok van Arnemuiden", onder meer gezongen door de Havenzangers. De regel "als een schip op zee gebleven is", is niet uit de lucht gegrepen. Heel wat Arnemuidse mannen en jongens zijn op zee gebleven. Hun bootjes vergingen in een storm, ze sloegen tijdens het werk over boord of liepen op zeemijnen. De klok waarover de Havenzangers zingen, met de naam Jhesus, hangt in de kerktoren van de Nederlands Hervormde Kerk op de Markt en dateert uit 1518. Nog geregeld laat deze oude klok zijn zware klanken over Arnemuiden gaan, onder meer op zondag en bij begrafenissen. Door de week speelt het carillon, eveneens uit de zestiende eeuw, vrolijkere melodietjes voor inwoners en toeristen. 

Viktor en Rolf

Vanaf de kerktoren in het oude centrum is het niet ver tot het Oudheidkundig Museum van Arnemuiden, gesitueerd aan de Langstraat, in het voormalige stadhuis. Dit museum toont de geschiedenis van het roemruchte stadje door de eeuwen heen en besteedt onder meer aandacht aan het zware leven van de vissersvrouwen. In 't Uusje van Eine (plaatselijk dialect voor het huisje van Henk – de laatste bewoner heette Henk Maljaars), tegenover dit museum, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en is te zien hoe een Arnemuids gezin leefde aan het begin van de vorige eeuw (rond 1900). De poppen in het huisje dragen de Arnemuidse klederdracht en wie geluk heeft, ziet ook op straat nog vrouwen in originele dracht lopen. Stoffen voor deze dracht worden nog steeds verkocht in het winkeltje van De Troye aan de Markt. Zelfs modeontwerpers Viktor en Rolf kwamen hier ooit om inspiratie op te doen voor een nieuwe collectie.

Historische scheepswerf

Vanaf het winkeltje van De Troye is het maar een paar honderd meter naar de Historische Scheepswerf Meerman, een van de oudste nog werkende scheepswerven van Europa. In deze scheepswerf worden al een paar honderd jaar schepen gebouwd, gerepareerd en onderhouden. Tegenwoordig onderhoudt en repareert men hier historische platbodem schepen, vaak nog op ambachtelijke wijze. De scheepswerf is de thuishaven van de Stichting Behoud Hoogaars en is naast werf, ook museum. Bezoekers zijn hier van harte welkom!

Zondagsrust

Kies voor een bezoek aan Arnemuiden wel voor een doordeweekse dag, want de inwoners hier respecteren de zondag. Dan is alles gesloten. Ook op dinsdagmiddag zijn veel winkels dicht. Dit gebruik, sluiten op dinsdagmiddag, stamt nog uit vroeger tijden, toen veel Arnemuidse vrouwen op dinsdagmiddag de streekmarkt bezochten in Goes. 

www.geschiedeniszeeland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in