Zodra het winter is en het steeds kouder wordt, ontstaat er een soort onrust in Nederland. Zal de Elfstedentocht dan eindelijk weer een keer doorgaan? In 1997 is deze populaire tocht voor het laatst georganiseerd. Sindsdien wacht men op een nieuwe kans om zichzelf te bewijzen tijdens deze barre tocht.

De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een oude Nederlandse traditie. Deze tweehonderd kilometer lange tocht wordt maximaal een keer per winter georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. In 1909 werd deze schaatstocht voor het eerst gehouden. De tocht gaat lang niet altijd door, dit is afhankelijk van het ijs. Op de hele route moet het ijs vijftien centimeter dik zijn. De tocht is sinds 1997 niet meer gehouden in Nederland.

Geschiedenis

Vroeger was schaatsen een hele handige manier van vervoer voor de Friezen. Paarden waren voor veel mensen niet betaalbaar en op deze manier konden ze toch lange afstanden afleggen. Er werden vaak weddenschappen afgelegd over de afstand die mensen zouden kunnen afleggen op schaatsen. In 1891 maakte Pim Mulier een tocht langs elf Friese steden. Dit zorgde voor het begin van de Elfstedentocht die in 1909 voor het eerst gehouden werd. Sinds die tijd zijn er maar vijftien Elfstedentochten georganiseerd.

Inschrijven

Inschrijven voor de Elfstedentocht is tegenwoordig erg moeilijk. Omdat het ijs maar een beperkt aantal mensen kan dragen, is er besloten dat er in totaal 16.000 mensen mogen deelnemen. Om mee te kunnen doen, moet je lid zijn van de Elfsteden vereniging. Je kunt alleen lid worden van deze vereniging als tenminste twee leden verklaren dat jij de rit uit zou kunnen rijden. In het verleden is gebleken dat veel mensen het niet redden om de tocht uit te rijden. Dit zorgt voor veel overlast en natuurlijk is het jammer voor de schaatsers die het wel hadden kunnen uitrijden, maar die geen startplaats konden krijgen.

Schaatsen

Voor het schaatsen van de tocht heb je een startbewijs nodig. Dit startbewijs is persoonsgebonden en mag dus niet doorgegeven of verkocht worden. De deelnemers worden verdeeld in groepen van duizend mensen. Ieder kwartier start er een groep. Om de winnaar te bepalen, wordt er gekeken naar de tijd die je er over doet om langs de elf steden te schaatsen.

De start van de tocht is in Leeuwarden. Dan gaat de tocht naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en ten slotte eindigt hij weer in Leeuwarden. Deelnemers hebben een speciale stempelkaart. Bij alle steden krijgen ze een stempel als bewijs dat ze hier zijn geweest. Er zijn ook geheime posten om te zorgen dat deelnemers niet een deel met de auto rijden.

Beloning

Als je de finish haalt met alle stempels op je kaart dan krijg je als beloning een zilveren elfstedenkruisje. Maar de jury is streng, wanneer je net buiten de maximale tijd binnenkomt dan krijg je geen kruisje. Er is ook een monument opgericht voor alle schaatsers die de Elfstedentocht hebben uitgereden. Bij Leeuwarden is een brug gebouwd met duizenden tegeltjes waarop in het blauw de portretten van de mensen zijn afgebeeld die de tocht hebben uitgereden.

http://www.elfstedenmonument.nl/informatiepagina.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in