Een passagier die naast je in het vliegtuig zit met bolletjes in zijn maag is nog tot daar aan toe, maar een passagier die naast je zit met bommen aan het lichaam is de grootste nachtmerrie. Om deze reden zouden bodyscans op luchthavens verplicht moeten zijn.
Het fouilleren en het gebruik van metaaldetectiesystemen en speurhonden is soms niet afdoende om terroristen te ontmantelen. Luchthavens in Europa maken zich daarom al jaren hard om bodyscans toe te staan. Het Europees Parlement is onlangs overstag gegaan en merendeels van de luchthavens in Europa zullen worden voorzien van bodyscanners.
Commotie om de bodyscan
Het gebruik van bodyscans is door de Europarlementsleden in 2008 verboden, omdat het naast de privacyredenen ook gezondheidsklachten kon veroorzaken wegens de röntgenstralingen. Röntgenstraling verhoogt de kans op kanker en zou alleen toegepast mogen worden als daar medische noodzaak voor is.
De bodyscan gaat dwars door kleding heen. Op de monitoren waren tijdens bodyscans de geslachtsdelen, borstprothesen, lichaamscontouren, piercings en lichamelijke afwijkingen te zien. Tijdens een proefperiode van de oude scanners op Schiphol, werden de monitoren tijdens bodyscans bekeken door operators. Zij vonden het soms hilarisch om bepaalde beelden op het scherm te zien. Passagiers vonden het echter minder lachwekkend om zich elektronisch uit te laten kleden.
De nieuwe bodyscan oftewel de Security Scan
De nieuwe bodyscan noemt men de Security Scan. De Security Scan voldoet aan de eisen van de parlementariërs en van de meeste reizigers. Het is gezondheidsvriendelijk en schendt de privacy niet.
De beelden van de scan worden beoordeeld door een computer in plaats van door een operator. Bovendien worden er op de monitoren geen exacte lichaamsdelen getoond, maar standaardfiguren. Het gaat bij een bodyscan niet om het lichaam, maar om hetgeen wat eventueel op het lichaam is geplakt.
De nieuwe scanners maken geen gebruik van de röntgentechnologie, maar van de millimeter wave technologie. De millimeter wave technologie is gebaseerd op radiogolven en is volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) geheel veilig voor de gezondheid.
De bodyscan is toegestaan maar niet verplicht
Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de plaatsing van bodyscanners op de luchthavens in Europa, maar passagiers mogen de scan weigeren. Passagiers zijn nog erg sceptisch over de nieuwe bodyscanners en weigeren het massaal, maar uit veiligheid voor alle passagiers zou het toch beter zijn om een bodyscan te verplichten.
Er zijn toch geen aanslagen nodig, om het nut van bodyscans in te zien?