In een tijd waar videospelletjes gekenmerkt worden door levensechte animaties en diepgaande verhaallijnen, zou een spel met blokkige figuren en zonder enige doelstelling meteen uit de boot vallen. Toch is er van het spel Minecraft al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Vanwaar dit succes?

""Wat is Minecraft?

Minecraft is een zogenaamd "indie" spel. Dat betekent dat het werd ontwikkeld door een onafhankelijke (independent) ontwikkelaar en niet door een groot bedrijf zoals bijvoorbeeld EA. Dit soort spelletjes wordt getypeerd door simpele gameplay en graphics, aangezien kleine ontwikkelaars niet over grote budgetten beschikken. Net omdat ze niet gemaakt zijn met het doel veel winst te maken, zitten er in dit genre zoveel pareltjes, waaronder Minecraft, ontwikkeld door Notch. Notch is zeker niet aan zijn proefstuk toe, want hij publiceerde zijn eerste spelletje al op achtjarige leeftijd. Sindsdien is hij natuurlijk sterk geëvolueerd. Begin 2011 werd het éénmiljoenste exemplaar van Minecraft verkocht. Voor de meeste onafhankelijke ontwikkelaars is dit al een aantal om van te dromen, maar in het geval van Minecraft is het nog extra speciaal: het spel is namelijk nog maar in Bèta! Dat houdt in dat het nog niet eens af is, en zich nog maar in een testfase bevindt. Het spel wordt nu dus ook nog verkocht tegen een verlaagde prijs, en iedereen die het nu koopt, heeft de garantie dat hij alle updates gratis krijgt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het voor 20 euro op de markt komt. Hoewel het spel oorspronkelijk werd ontwikkeld voor Mac, PC en Linux, heeft Microsoft al laten weten dat Minecraft ook voor de Xbox zal verschijnen.

""

Doel van het spel

Wat Minecraft zo uniek maakt, is dat het spel helemaal geen doel heeft. Het is een "sandbox game", wat inhoudt dat de speler zelf volledig kan beslissen wat er gebeurt. De speler graaft, bouwt, vecht, zwemt… De mogelijkheden zijn letterlijk grenzeloos. Voor mensen met veel fantasie is dit uiteraard een droom die uitkomt, aangezien de speler zelf het spel volledig maakt. Er is ook een multiplayer, waar je met vrienden of mensen over de hele wereld samen kan spelen. Zo verschenen op YouTube al een massa aan filmpjes die de meest spectaculaire constructies weergeven. Sommige mensen geven eerlijk toe dat ze ergens dagen of zelfs wekenlang ergens aan gebouwd hebben. Daartegenover staat natuurlijk ook dat een hele groep mensen zich totaal niet voelt aangetrokken tot dit spel. De graphics zijn letterlijk kubussen en het doelloos rondrennen is niet voor iedereen de definitie van het ideale computerspel.

Wil je meer weten over Minecraft? Surf dan naar http://www.minecraft.net

http://www.minecraftwiki.net/wiki/Minecraft_Wiki
www.minecraft.net
  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in